Aegade algusest peale on tunnustatud oliiviõli rahustavaid ja tervendavaid omadusi ning seetõttu on oliivioksa kaua kasutatud rahu sümbolina. Siinjuures tasuks meenutada õli valamist mässulistele vetele ning seda,kuidas Noa laeva naasnud tuvi kandis noka vahel oliivioksa. Ja piiblis on Iisreali kirjeldatud kui rohelist, kaunist ja viljakandvat oliivipuud.

Kreeka mütoloogias andis Ateena oliivipuu inimkonnale kingituseks ningtänutäheks nimetasid Atika elanikud oma linna jumalanna nime järgi.

Lähis-Idas räägitakse lugu, kuidas Aadam kannatas valu käes ning kurtis Jumala poole. Taevast laskus alla Gaabriel koos oliivipuuga, ulatas selle Aadamale ja ütles talle, et ta selle maha istutaks, selle viljad korjaks ning neist õli pressiks, mis aitab ravida kõiki haigusi. Ja tõepoolest,vanasi usutigi Lähis-Idas, et oliiviõli aitab ravida kõiki haigusi, väljaarvatus surma, ning senini joovad paljud selle piirkonna elanikud ennehommikusööki pool klaasi oliiviõli, et organism oleks hästi õlitatud.

Üks kirjanik on märkinud: “On huvitav vaadata, kui palju oliivipuu maainimestele tähendab. Selle viljad annavad neile toitu ja ravi, sellelehed aga on kitsedele ja lammastele talvel söödaks, ta pakub varju kuumuse eest ning selle juured ja oksad sobivad kütteks. Oliivipuu on talupojale kõik.”

Need igihaljad puud võivad elada väga vanaks — mõned Vahemere puud on hinnanguliselt 2000 aastat vanad. Nad kasvavad kuue kuni 12 meetri kõrguseksning hakkavad kandma vilju nelja- kuni kaheksa-aastasena. Neil on väikesed valged õied, mis lõhnavad suurepäraselt.

Miks on oliivid eri värvi?

Tegelikult ei ole tegemist erinevat tüüpioliividega, erinevus on vaid selles, millal nad on korjatud ja kuidastöödeldud. See on nagu õuntegagi: nad on eri värvi, kui nad korjata ärarohelise või punasena ja siis erinevate vürtsidega küpsetada ning erinevatekastemetega serveerida.

Kõik oliivid on kibedad ja kõvad, olenemata sellest, kas nad on toored jarohelised või punased/purpursed ja küpsemas, või mustad ja küpsed.

Seega tuleb nad:
1. värvi ja suuruse järgi sorteerida
2. kasta mingi leelise sisse (tavaliselt puutuhka)
3. töödelda kuivas või märjas soolas või õlis või röstida ja viimaks
4. pakendada kas õlis või äädikas koos vürtside, ürtide ja muudelisanditega.

Casablanca turul Habbousis võite te kõndida mööda sõna otseses mõttes sadadest barrelitest rohelistest, purpurivärvi ja mustadest oliividest jamaitsta, mis teile meeldib, ning osta kas kilo või pool. Aga olge ettevaatlikud, oliivid on väga toitvad, näiteks võib rasvane kolla-rohelinevili anda 15 kalorit tükk.

Oliive müüakse kividega ja kivideta, tükeldatuna.

  • Mustad küpsed oliivid:
    Tugev tekstuur ning mahe maitse.

  • Rohelised küpsed oliivid:
    Samasugused kui küpsed mustad oliivid, välja arvatud värv. Rohelised oliividei puutu kokku õhuga, mistõttu nad säilitavad rohelise värvi.

  • Rohelised oliivid Hispaania moodi:
    Neil on iseäralik soolane maitse, mis mis tuleneb sellest, et neid onkääritatud neli kuni kuus kuud hapus lahuses ja pakendatud kaheksaprotsendilisse soolalahusesse. Selliseid oliive veetakse sissepeamiselt Hispaaniast.

  • Oliivid Kreeka moodi:
    Tugeva maitsega, mustad ja kortsus. Kreekas lastakse oliividel tavaliseltenne koristamist kauem puu otsas küpseda. Neid töödeldakse kuiva soolaganing hõõrutakse oliiviõliga. Võimalik on ka töötlemine soolalahusega ningpakendamine äädikasse.

  • Kalamata oliivid:
    Mustjas-purpursed mandlikujulised Kreeka oliivid. Need lõhestatakse,töödeldakse seejärel soolalahusega ning pakendatakse äädikasse.

  • Gaeta:
    Pehmemaitselised kuiva soolaga töödeldud ja oliiviõliga hõõrutud Itaalia oliivid. Võimalik ka töötlemine soolalahusega ning pakendamine rosmariini jamuude ürtidega. Mustad ja kortsulised.

  • Nikoosia:
    Väikesed maistvad suurte kividega Prantsuse oliivid., mis on värvuseltpruunid või pruunjas-rohekas-mustad.

    Toite oliividest