Tomat purgist

Hakkliha-tomatikaste

Vahemerelist hakklihakastet saab kevadiseks muuta ohtra maitserohelise lisamisega.

500 g (looma)hakkliha
1 dl oliiviõli
1 suur sibul
1 purk (400 g) konservtomateid (tervelt või purustatult)
soola
(1 sl pruuni suhkrut v siirupit)
värskelt jahvatatud musta pipart

Kuumutada õli pannil ja praadida selles hakitud sibul, lisada hakkliha ning kuumutada kuni kergelt pruunistumiseni. Panna juurde konservtomatid, terveid veidi purustada, ja lasta mõnda aega vaiksel tulel haududa. Maitsestada soola, suhkru ja pipraga. Valmis kastmesse lisada hakitud maitserohelist (murulauk, till, sibulapealsed, peterselli- või koriandrilehed, basiilik jms)

Värske tomat

Värske tomat passib hästi kokku baklažaani ja küüslauguga, aga ka sibulaga. Neist saab hõlpsalt valmistada mõnusaid suvetoite.

Sibula-tomatisalat oliiviõlikastmega

u ½ kg küpseid tomateid
2 sibulat
kimp murulauku
värsket basiilikut
veidi rohelist salatit

kaste:
1½ sl veiniäädikat
1½ sl vett
½ tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart
3 sl oliiviõli

Segada saumikseriga (mõni sekund) veiniäädikas, vesi, pipar ja sool. Lisada 3 sl head oliiviõli ja segada veel kord läbi. Lõigata tomatid ja sibul viiludeks ning sättida vaagnale koos hakitud murulaugu ja basiiliku ning roheliste salatilehtedega. Valada peale ühtlaseks segatud õlikaste.

Tomati-baklažaani ahjuroog

500 g tomateid
250 g mozzarella’t
2 baklažaani (kokku u 500 g)
jahu paneerimiseks
oliiviõli praadimiseks
soola
musta pipart
värsket basiilikut

Viilutada tomatid, baklažaanid ja mozzarella. Baklažaaniviilud lasta väheke soolaga ülepuistatult seista ja siis pühkida paberköögirätiga üle. Panna ahi 220 kraadi peale soojenema. Kasta baklažaaniviilud jahusse ja praadida oliiviõlis keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 2–3 min. Tõsta majapidamispaberile nõrguma ning asetada seejärel rasvainega määritud ahjuplaadile. Katta baklažaaniviilud tomati ja mozzarella’ga. Küpsetada veerand tundi ja serveerida kohe koos värske basiilikuga.

Baklažaaniviilukad tomatikattega

1 baklažaan (u 400 g)
250 g tomateid
soola
valget pipart
jahu
oliiviõli
paar küüslauguküünt
1 sibul
rosmariinioksake või kuivatatud rosmariini

Pestud baklažaan lõigata 1 cm paksusteks viiludeks, puistata peale soola ja lasta seista 15 min. Nõrgunud vedelik pühkida seejärel paberrätiga ära. Tomatitele lõigata sälk sisse, kasta korraks sõelaga keeva vette ja seejärel koorida. Eemaldada seemneosa ja tükeldada. Baklažaaniviilud paneerida kergelt jahuga ja praadida pannil oliiviõlis, puistata peale rosmariini ja soola. Väikeses potis kuumutada õlis läbi hakitud sibul ja küüslauk ning lisada hakitud tomat, maitsestada soola ja pipraga ning lasta mõni minut haududa.

Tõsta tomatisegu baklažaaniviiludele ja süüa koos värske nisuleivaga. Toekama eine saab, kui lisada praetud lihatükk.

Päikese käes kuivatatud tomat

Päikese käes kuivatatud tomat on delikatess ja maitsestaja, näiteks dipikastmes või küpsetistes, samuti sobiv veinilaual koos Itaalia leivaga.

Oa-tomati dipikaste

1 purk (400 g) valgeid konservube
1 sidruni mahl
½ dl oliiviõli
mõned päikese käes kuivatatud tomatid hakitult
3 küüslauguküünt
1 tl jahvatatud köömneid
½ tl tšillipulbrit
1 tl kuivatatud basiilikut
värskelt jahvatatud pipart

Oakonservile lisada sidrunimahl ja segada saumikseriga püreeks. Püreestamise ajal valada juurde ka oliiviõli. Tõsta kaussi ja segada hulka tomat, läbi küüslaugupressi surutud küüslauguküüned, jahvatatud köömen, tšillipulber ja basiilik. Maitsestada soola ja pipraga. Pakkuda soolaste küpsiste ja dipiaedviljaga.