Kuum õunadessert

kuuele

4 õuna Santa Maria jahvatatud kaneeli
Santa Maria vanillisuhkrut
4-5 sl suhkrut
1 klaas nisujahu
100 g külma võid
1 tl Santa Maria küpsetuspulbrit
1 klaas keefirit

Kuumuta praeahi 200 kraadini. Koori, puhasta ja tükelda õunad, sega õunaviilud kaneeli, vanillisuhkru ja 1-2 sl suhkruga ning aseta küpsetusvormi põhja.

Lõigatud võitükid suru näppudega jahu sisse, lisa 2 sl suhkrut, keefir ja küpsetuspulber. Taigen jääb käte külge kinni, seepärast valmista see viimasena ja kata sellega ettevaatlikult õunatükid. Raputa peale veel pisut suhkrut, krõbeda katte saamiseks. Küpseta umbes 15 minutit, kuni taigen on kuldpruun. Serveeri kuumana koos jäätisega. Dessert on väga maitsev ka jahtununa.

Kaneelipirnid

4 pooleliitrist purki

1 kg pirne
1 Santa Maria kaneelikoor
1 tl Santa Maria vanillisuhkrut
1 pooleks lõigatud sidrun
300 g suhkrut
500 ml vett

Keeda potis siirup veest, suhkrust, sidrunist, vanillisuhkrust ja kaneelipulgast. Koori, puhasta ja lõika pirnid 4 või 6 osaks, aseta valmis siirupisse ja keeda tasasel tulel 6-8 minutit, kuni pirnitükid hakkavad muutuma klaasjaks. Võta välja sidrunipoolik, tõsta pirnitükid hoolikalt puhtaks pestud ja desinfitseeritud purkidesse, vala peale siirup ning kaaneta.

Hüva nõu! Võid lisada siirupile Santa Maria glögimaitseainet.

Purkide desinfitseerimiseks loputa neid tulise ja keeva veega või aseta need ahju ja kuumuta kuni 150 kraadini. Kui tahad hoidiseid säilitada ületalve, on soovitav purgid pastöriseerida. Tõsta täidetud, kuid kinnikaanetamata purgid kaelani vette ja kuumuta sõltuvalt purgi suurusest umbes 10 minutit (3-liitrine kurgipurk vajab 15 min. keetmist). Pärast kuumutamist keera kaaned kinni, pööra purgid põhjaga ülespoole ning kata rätikuga.

Kiire õunakook

3 muna
1 klaas suhkrut
1 klaas nisujahu
1 klaas keefirit
umbes 0,5 kg puhastatud ja viilutatud õunu
1 tl Santa Maria küpsetuspulbrit

Kuumuta praeahi 200 kraadini. Vahusta kausis munad ja suhkur, sega keefir küpsetuspulbriga ja lisa muna-suhkruvahule. Lisa kogu aeg segades vähehaaval jahu. Määri küpsetusvorm rasvainega, aseta õunaviilud vormi ning vala peale taigen.

Küpseta umbes 30 minutit kuni kook on kuldpruun. Võib lisada kaneeli, rosinaid.