Õunapirukas brändi või konjakiga

Tainaks on vaja:
100 g võid, 1½ dl nisujahu, ½ dl vett, 1 dl väherasvast kohupiima, täidiseks 5-7 hapukamat õuna, 1 dl fariinsuhkrut, ½ dl brändit või konjakit, kaneeli, 1 dl 35% rõõska koort ja 1 muna.

Segage taina koostisaineid ühtlaseks massiks ja vajutage tainas pirukavormi põhja ja servadele.

Täidise valmistamiseks laduge puhastatud ja viilutatud õunad fariinsuhkruga vaheldumisi mõnda nõusse. Valage õuntele ka brändi või konjak. Laske õuntel tunni jagu maitsestuda, aeg-ajalt õunasegu raputades.

Seejärel laduge õunaviilud piruka põhjale, lisage ka maitsestumise ajal tekkinud vedelik.

Segage koor ja muna ning kallake segu pirukale. Raputage pirukale kaneeli, soovi korral ka mandlilaaste ja küpsetage 225ºC ahjus umbes pool tundi, kuni pirukas on kuldpruun.

Lihtne õunakook

Vaja on:
150 g võid või margariini, 3½ dl suhkrut, 7½ dl jahu, 1½ tl soodat, 6½ dl hapupiima, katteks 5-6 suurt õuna, kaneeli, suhkrut ja 2 tl vaniljesuhkrut.

Sulatage rasvaine. Segage kuivained ja lisage neile jahtunud sulavõi ja hapupiim. Segage tainas ühtlaseks ja valage see küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.

Eemaldage õuntelt südamed, viilutage ja laduge koogi põhjale. Raputage õuntele kaneeli-, suhkru- ja vaniljesuhkrusegu ning küpsetage 225ºC ahjus umbes 20-25 minutit.

Pakkuge kooki koos vaniljejäätise või -kastmega.