Mida paleotoitumist järgides süüa, mida mitte?


  • Paleotoitumise puhul ei soovitata tarbida teraviljatooteid, eriti valget jahu. Kasuta nisujahu asemel näiteks kookos- või mandlijahu.

  • Piira piimatoodete tarbimist. Proovi toitudes hoopis kreemjat kookospiima.

  • Eelista väherasvast liha. Hästi sobivad näiteks broileri-, kalkuni- ja küülikuliha.

  • Ära unusta oma toidukordi rikastada köögi- ja puuviljadega.

  • Väldi muundatud ja töödeldud rasvasid. Asenda toidu praadimisel tavapärane rasvaine kookosrasvaga. Salatites kasuta külmpressitud oliiviõli.

  • Väldi valget suhkrut. Eelista vahepalana pähkleid, mis sisaldavad häid rasvasid.


Allikas: Quick and Easy Paleo Comfort Foods, (2013). J. & C. Mayfield



Kookospiima ja šampinjonidega broilerifileed


kolmele-neljale


3-4 Rannamõisa broilerifileed või broilerifileed luu ja nahaga
250 g šampinjone või muid seeni
2 dl kookospiima
peotäis tilli
kookosrasva (või muud rasvainet)
soola, pipart


Kuumuta pannil veidi rasva ning prae broilerifileed mõlemalt poolt kuldpruuniks (esmalt aseta naha pool all pannile). Ära unusta vahepeal soola ja pipraga maitsestada! Tõsta seejärel fileed ahjuvormi. Puhasta ja viiluta šampinjonid ning prae pannil kookosrasvas, maitsesta soola ja pipraga. Vala juurde kookospiim ning peotäis hakitud tilli. Sega ja kuumuta hetke. Vala segu ahjuvormi fileedele. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 17-20 min. Serveeri kohe.



Kookose-porgandisupp kanaga


kahele


200-250 g jahutatud broilerifileed
2 sl kookosrasva
pool sibulat
5 dl kanapuljongit
200 g porgandit
1 dl kookospiima (kreemjat)
soola, pipart


Tambi kanafileed toidukile vahel õhemaks. Kuumuta pannil 1 sl kookosrasva ja prae kanafileed pannil mõlemalt poolt küpseks. Maitsesta soola-pipraga.

Teises potis kuumuta ülejäänud kookosrasv. Viiluta sibul ning prae potis küpseks. Vala juurde puljong. Riivi porgand ning lisa supile ja keeda seni, kuni porgand on pehme. Seejärel püreesta supp, lisa segades juurde kookospiim ning kuumuta supp veelkord keemiseni. Maitsesta pipraga. Lisa supile viiludena eelnevalt praetud kanafileetükid ning praadimisest pannile jäänud vedelik. Raputa peale meelepäraseid ürte ja serveeri kohe.



Retseptid ja fotod: Ragne Värk, linnuliha.ee