VÜRTS
Vürts ehk piment on suurepärane abiline toidu paremaks säilitamiseks, mistõttu leiab rohket kasutust hoidiste valmistamisel, muuhulgas ka pajaroogades, suppides ja küpsetistes. Vürtsi kasutatakse nii tervete seemnetena kui ka jahvatatud kujul.

Maitselt meenutab vürts nelgi, kaneeli, muskaadi ja pipra kombinatsiooni, millele vihjab ka vürtsi ingliskeelne nimetus Allspice.

Vürts on pärit Lääne-India saarestikust, kus selle vürtsiseemneid kasvatava igihalja puu avastas Kolumbus. Seda on kasutatud aasta sadu nii toitude maitsestamiseks, ravimina näiteks puhituste puhul ja söögiisu tõstmise eesmärgil, aga ka kultuslikel eesmärkidel.

Marinaadisegud
Santa Maria pakub perenaistele ka kõige lihtsamaid variante nagu näiteks marinaadisegud. Marinaadisegus on juba kõik vajalikud komponendid olemas ning paki peal on kirjas ka retsept. Tootevalikus on marinaadisegud seentele, kurgile ja kõrvitsale.

Retseptisoovitused

Ploomi Chutney
Chutney on pärit Indiast, samas sobib see vürtsikas ja eriline moos jõuluajal ka eesti verivorstikestele ja traditsioonilisele seapraele ning linnuluhale.

Kogus: purke 10, maht 3 dl

8 tk Santa Maria nelgitera
3 Santa Maria Kaneelikoort
3 tähtaniisi (või 1 dl aniisiviina)

3 dl punase veini äädikat
4 dl suhkrut
3 spl värsket ingverit
3 spl Santa Maria sinepiseemneid
3 tl Santa Maria purustatud musta pipart
3 kg punaseid ploome
500 g punast sibulat
u. 1 spl meresoola, maitse järgi

Purusta nelk, kaneel ja aniis kohviveskis.
Aseta suur pott tulele ja vala selle põhja veiniäädikas, suhkur, sinepiseemned ja jahvatatud vürtsid ning keeda, kuni suhkur on sulanud ja vedelik mullitab tihedalt.
Lisa kooritud ja peeneks hakitud ingver ja ribadeks lõigatud sibul ning kuumuta paar minutit.
Lisa sektortiteks lõigatud ploomid ja keeda umbes 20 minutit.
Lisa purustatud pipar ja sool ning lase uuesti keema.
Tõsta chutney eelnevalt hoolikalt pestud ja kuumutatud purkidesse ning sule õhukindlalt.

Õuna-safranihoidis

1,5 dl suhkrut
1,5 dl valget veini
1 tl Santa Maria tüümianit
Näpuotsaga Santa Maria safranit
1 kg kõvemaid õunu

Kuumuta paksu põhjaga potis vein ja lisa suhkur, safran ja tüümian. Keeda kuni suhkur on lahustunud.
Õunad puhasta ja lõika viiludeks ning lisa potti. Keeda kuni õunad on pehmed.
Tõsta purkidesse ja serveeri küpsetatud linnuliha juurde. Säilita külmikus.
NB! Kui on väga hapud õunad, tuleb ka suhkru kogust vastavalt sellele suurendada.

Marineeritud köögiviljad

200 g kurki
300 g lillkapsast
300 g porgandit
100 g sibulat

Marinaad:

2 dl 10% äädikat
2 dl vett
1 dl suhkrut
1 spl Santa Maria kivisoola (Rock salt)
1 Santa Maria kaneelikoor
10 Santa Maria musta pipra tera
5 tera Santa Maria vürtsi

Keeda marinaad. Keeda lillkapsaõisikuid paar minutit soolaga maitsestatud vees ja kurna. Lao köögiviljad kihiti kaheliitrisesse purki ja vala marinaadiga üle. Sulge purk õhukindlalt.

Ploomid ingverijuure ja väikese vürtsiga

400 g ploome

Marinaad:

2 dl õunaäädikat
¾ dl vett
½ spl Santa Maria kivi- ja meresoola segu (rock&sea salt)
1 spl mett või suhkrut
4 tera Santa Maria nelki
4 tera Santa Maria vürtsi
1 Santa Maria loorberileht
5 g ingverijuurt

Pese ja kuivata ploomid, torgi puutikuga koore sisse augud ning lao ploomid puhtasse 500 ml purki, vala peale kuum marinaad ja sulge purk õhukindlalt. Sobib ka serveerimiseks liharoogade lisandina.

Marineeritud küüslauk
Marinaad:

2 dl vett
1 spl suhkrut
¼ tl meresoola
1 spl õunaäädikat
1 tl Santa Maria roseé pipart
3 tera Santa Maria vürtsi
2 keskmist küüslauku
1 tl mustsõstralehti

Keeda komponentidest marinaad ja tõsta puhastatud küüslauguküüned umbeks minutiks keevasse marinaadi. Tõsta küüslauguküüned puhastasse 200 ml purki, lisa pestud ja kuivad mustsõstralehed, vala peale marinaad ning sule purk õhukindlalt.

Kaneelipirnid

Kogus: 4 pooleliitrist purki

1 kg pirne
1 Santa Maria kaneelikoor
1 tl Santa Maria vanillisuhkrut
1 pooleks lõigatud sidrun
300 g suhkrut
500 ml vett

Keeda potis siirup veest, suhkrust, sidrunist, vanillisuhkrust ja kaneelipulgast. Koori, puhasta ja lõika pirnid 4 või 6 osaks, aseta valmis siirupisse ja keeda tasasel tulel 6-8 minutit, kuni pirnitükid hakkavad muutuma klaasjaks. Võta välja sidrunipoolik, tõsta pirnitükid hoolikalt puhtaks pestud ja desinfitseeritud purkidesse, vala peale siirup ning kaaneta.

Hüva nõu! Võid lisada siirupile glögimaitseainet.
Purkide desinfitseerimiseks loputa neid tulise ja keeva veega või aseta need ahju ja kuumuta kuni 150 kraadini. Kui tahad hoidiseid säilitada ületalve, on soovitav purgid pastöriseerida. Tõsta täidetud, kuid kinnikaanetamata purgid kaelani vette ja kuumuta sõltuvalt purgi suurusest umbes 10 minutit (3-liitrine kurgipurk vajab 15 min. keetmist). Pärast kuumutamist keera kaaned kinni, pööra purgid põhjaga ülespoole ning kata rätikuga.

Allikas: Santa Maria


Bookmark and Share