Aitab vältida veresoonte haigusi (ajurabandus), südamehaigusi ja vähktõbe, väsimust, nahahaigusi. Oma meeldiva, eeterlikest õlidest tingitud teravavõitu maitse tõttu sobib lisandiks salatitele.

Parandab isu, soodustab toidu paremat seedimist. Sisaldab väga palju C-vitamiini (nagu mustsõstrad ja sidrungi) — 50 g katab päevase C-vitamiini vajaduse. A-vitamiini on sama palju kui porgandis. Palju on ka fruktoosi (puuviljasuhkrut), glükoosi, kasulikke orgaanilisi happeid, mineraalsoolasid. Külmkapis säilub pipar rohkem kui 1 kuu, valmimatult — rohkem kui 2 kuud.

Kasutatakse laialdaselt: toorelt salatitesse, ümbertöödeldult konservides, marinaadides; soolates, kuivatades, külmutades, keetes. Annab toidule teistmoodi maitse ja rohkem väärtust. Ka agrotehnikas on ta väärtuslik — eeterlikud õlid hirmutavad putukaid eemale. Pipra kasvamise järgselt kasvatab maa hästi tomateid, kurke, arbuusi (taimelavas kaitseb end ise, ilma mürkkemikaalideta).Kuivatamiseks lõigatakse puhastatud pipar pikuti ribadeks, blanseeritakse (lastakse -2-3 minutiks keevasse vette), kuivatatakse praeahjus mitte üle 60 temperatuuri juures.

Soolamine — üldkogusest 1/5 ulatuses võib soolata koos kurkide, tomatitega; eelnevalt lasta keevasse vette 2-3 minutiks. Valatakse üle 7% soolalahusega (70g soola 1 l veele), maitseainete puhul 6%-1isena. Maitseaineteks sobivad küüslauk (maitse järgi), loorberileht (1-2 lehte 1 l kohta), lõhnav pipar (1 tera) koguse juures: 1 kg paprikat 1 l vee kohta. Soolast, veest ja maitseainetest keedetakse marinaad, see jahutatakse ja filtreeritakse, valatakse piprale.

RETSEPTE

Pehme sibula-paprikasalat

Kollast, oranži ja punast paprikat pesta läbi mitme vee, lõigata väga õhukesteks viiludeks ja panna serveerimisnõusse. Mugulsibul poolitada ja viilutada, maitse pehmendamiseks hoida mõni tund külmas vees. Sibulaviilud tõsta kuhikuna paprika peale. Peale valada kaste, lasta enne serveerimist mõni tund maitsestuda.

Köögivilja-nuudlisalat

Keeta 5 klaasi nuudleid, loputada külma veega ning nõrutada. Segada teiste ainetega: 1 kl selleriviile, 1 kl peeneks riivitud porgandeid, 1 1/4 kl rohelisi (konserv) herneid, 3 kl sojamajoneesi, 1/4 kl peeneks hakitud sibulat, 1/3 kl paprikat, 1/4 kl peeneks hakitud rohelist pipart, 1/4 kl peeneks hakitud peterselli, 3/4 kl oliiviviile, 1 1/2 spl soola. Segu jahutada ja serveerida.

Praetud paprika

Puhastada 500 g paprikat (veega, eemaldades ots ja sisu), lõigata pikkupidi neljaks ja riivida (jämedalt), panna emailnõusse (paksude seinte ja kaanega); võtta kolm sibulat (~100 g), pruunistada õlis ja lisada paprika 15 minutiks sibulale, hautada harva segades. Peenestada 3-4 tomatit, panna ühtlase kihina piprale peale, lisada soola (maitse järgi). Hautada kaane all valmimiseni. Veidi enne pipra pehmenemist lisada maitserohelist (peterselli, tilli). Sobib iseseisvaks toiduks või garniiriks.