On olemas kuiv pasta (
pasta asciutta
). Välimuselt on need kõik meile tuttavad sarvekesed, nuudlid, spagetid. See on strateegiline toit, sest säilib köögikapis väga kaua. Lisaks veel täiesti ohutu — ei sisalda ei värvaineid ega konservante. Koosneb aga kõigest kahest komponendist — veest ja jahust.

On ka värske pasta (pasta fresca) — iseenesest samad makaronid, kuid kuivatamata. Neid tuleb hoida külmikus ja sedagi mitte kauem kui nädal aega, muidu riknevad. Valmivad aga kiiresti — 3-5 minutit ja roog on serveerimiseks valmis. Värsket pastat peetakse maitselt õrnemaks kui kuiva. Selle koostisse kuuluvad veel ka munad.

Ja mis nimetused kõik makaronidel on! (Lepime kokku, et nimetame kõiki neid jahutooteid, kuni neil erinimetust pole,vahelduse mõttes koduselt ka makaronideks, ilma et kokanduse asjatundjad virisema hakkaks.) Mõnikümmend nimetust üksnes pasta kahe põhitüübi (kuiva ja värske) jaoks… Need loetleb iga itaallane teile une pealt üles, ning need kõlavad kui serenaad. Itaallased valmistavad pastat nii argi- kui pidupäeval. Ühe inimese kohta kulub neil 28 kg pastat aastas.

Pastast asjatundlikult

Põhiliseks organismi energiaallikaks on süsivesikud. Igat sorti makaronid koosnevad 70% ulatuses just nendest. Seetõttu on pasta ideaalne toit toonuse tõstmiseks. Pealegi pole need lihtsad süsivesikud, vaid keerulised. Need lõhustuvad kiirustamata, neid omastatakse järkjärgult, seega varustavad nad organismi „kütusega” pikka aega.

B-grupi vitamiinid aga, mida leidub hulgaliselt igasugustes makaronides, aitavad kaasa protsessidele, mis muudavad kalorid energiaks.

Lisaks soodustab tubli portsjon keerulisi süsivesikuid õnnehormooni — serotoniini tootmist. Optimistidel on aga edukas karjäär, sümpaatsed ja mitmesugused sõbrad ning alati pooleldi täidetud pokaal.

Kui sa äkki märkad, et sinu tõus karjääriredelil on pidurdumas, sõber pole jällegi see õige ning pokaal on peaaegu tühi, kasuta oma menüüs sagedamini pastat. Niisiis — söö makarone ning sa oled alati õnnelik!

Kui aga sinu õnnel on täiesti konkreetsed mõõdud, nimelt 90 x 60 x 90, võta eeskuju Sophia Lorenist. Terve oma elu on see tõeline itaallanna nautinud pastat. Ning ta on täiesti veendunud, et makaronid on suurepärane dieettoit, sest ei lisa figuurile midagi liigset. Kaunist daami toetavad ka autoriteedid teaduse vallas.

Kui sa ei söö piisaval hulgal süsivesikuterikast toitu, kinnitab ameerika dietoloog Janette Thomson, keeldub sinu keha lihtviisiliselt rasva põletamast. Süsivesikud on otsekui võtmeks, mis avab ukse rasvarakkudesse ning aitab vabaneda tarbetust ballastist.

Pealegi annavad makaronides sisalduvad keerulised süsivesikud pikaks ajaks meeldiva täiskõhu tunde, ilma et tõuseks järsult glükoositase veres (sellised järsud kõikumised sunnivad organismi sedamaid lisa nõudma), st aitavad kaasa kaalu langetamisele.

Pastast maitsega

Helilooja Rossini on tunnistanud, et on elus vaid kaks korda nutnud: rõõmust, kui kuulis esimest korda Paganini mängu ja murest, kui endatehtud makaronide valmistamine ebaõnnestus.

Tegelikult saab pastat lihtsalt ja kiiresti valmistada — hoopis raskem on seda ka õigesti teha. Alljärgnev on täpne tegutsemisprogramm. Saad hakkama 15 minutiga.

1 minut. Võta suur kõrge paksupõhjaline kastrul ning vajaminevad komponendid — sool, makaronid ja vesi, proportsioonis 10:100:1000 — arvestus käib 1 inimese kohta. Pea meeles, et keedetult saad korraliku — 250-grammise portsjoni.

3 minutit. Lase vesi keema, lisa sool ja sega. Nüüd lisa vette makaronid, kusjuures võimalikult poti keskele, kus keemine on ägedam. Kata kohe kaanega (võib ka lihtsalt kuumust lisada).

8-10 minutit. Kui vesi on uuesti keema tõusnud, tõsta kaas pealt ning vähenda kuumust keskmise peale. Et makaronid üksteise külge ei kleepuks, sega neid pidevalt puulusikaga. Mõni minut enne eeldatavat valmimist, maitse. Makaronid ei tohi liiga pehmed olla, hammastega katsudes peavad kergelt vetruma, sellel on ka spetsiaalne nimetus — al dente (väljast peaaegu pehme, seest osutab hambale kerget vastupanu).

1 minut. Vala makaronid sõelale, raputa, et vesi välja valguks. Lao eelsoojendatud vaagnale — siis seisavad kauem soojad. Lisa paar lusikatäit puljongit ning maitsesta kastmega.

See ongi makaroniköögi peamine saladus. Itaalia kokkade poolt korraga valmistatud 350 erinevat kastet pasta juurde on isegi Guinessi rekordite raamatusse sattunud. Tegelikult on neid kastmeid ja lisandeid vähemalt kaks korda rohkem. Need päästavadki menüü ühetaolisusest. Üldine reegel väidab, et väikeste makaronide juurde pakutakse kergemaid kastmeid — sageli koos eredavärviliste köögiviljadega. Mida suurema „formaadiga” pasta, seda paksem peab olema lisand. Klassikaliste spagettide ja peenikeste nuudlite juurde sobib praktiliselt igasugune kaste.

Muide, võib ka päris ise välja mõelda enneolematu variandi ning anda sellele oma nimi. Fantaseeri terviseks — itaalia köök on aldis uuendustele.

Makaronižanri klassika

On teatud toiduained, mis ideaalselt sobivad nii tervise kui ka maitse seisukohalt pastaga kokku.

Piimatooted: juust (eriti parmesani), kohupiim, brõnsa.
Köögiviljad: tomatid, sibulad, baklažaanid, kabatšokid, lillkapsas ja seened.
Maitseained: küüslauk, basiilik, paprika, sidrun, oliiviõli.
Mereannid.

2 edufaktorit

Kui oled otsustanud pasta abil oma figuuri ja elu-olu parandada, võta arvesse alljärgnev:

Kõva. Õiget pastat valmistatakse üksnes kõvadest nisusortidest. Neis säilitab tärklis kristallilise oleku, ja just see aitabki saledat joont saavutada. Samas sisaldavad kõvad sordid rohkem toitaineid ja vähem kaloreid — kõigest 300 — ning vaid 1% rasva 100 g pasta kohta.

Eraldi. Kas makaronid on sinu jaoks vaid lisandiks kotlettide või viinerite juurde? Kui jah, siis eksid rängalt. Just see kooslus soodustabki tüsenemist. Itaallased on veendunud, et pasta on menüüs täiesti iseseisev roog.

Makaronidieet — kaalust 5 kilo maas

Madala rasvasisaldusega toiduained, keskmine portsjoni suurus — 150 g ning mitte päevagi pastata. Juba kuu aja pärast tunned, et kilosid on vähemaks jäänud, energiat jätkub aga küllaga, isegi õhtuks peale tööpäeva lõppu.

1. päev
Hommik: klaas köögiviljamahla, röstitud leivaviil, 1 muna.
Lõuna: nuudlid seentega, köögiviljasalat.
Õhtu: makaronisalat keedetud kana või kalkuniga.

2. päev
Hommik: kodujuust lahja hapukoorega, klaas kefiiri.
Lõuna: makaronid tomatikastmega.
Õhtu: klaas apelsinimahla, 2 küpsetatud õuna, röstleib.

3. päev
Hommik: klaas õunamahla, salat värsketest puuviljadest.
Lõuna: makaronid köögiviljakastmega.
Õhtu: porgandivorm, röstleib juustuga.

4. päev
Hommik: klaas piima, täisteraleib.
Lõuna: nuudlid kanaga, tomatimahl.
Õhtu: kala (küpsetatud, grillitud), salat värsketest köögiviljadest.

5.päev
Hommik: klaas kefiiri, kohupiim värskete marjadega.
Lõuna: makaronid oliivi-küüslaugukastmega ning maitsetaimedega.
Õhtu: köögivilja fritüür, klaas vett ½ sidruni mahlaga.

6. päev
Hommik: 1 muna, klaas greibimahla.
Lõuna: makaronid marinara kastmes.
Õhtu: kartulivorm.

7. päev
Hommik: oliiviõliga maitsestatud õuna-porgandisalat rosinatega.
Lõuna: makaronisalat keedetud kana ja värske kurgiga, maitsestatud seesamiõli ja maitserohelisega.
Õhtu: keedetud kala, ahjus küpsetatud köögiviljad.

Vahepalad: klaas mahla või rohelist teed lusikatäie meega, peotäis kuivatatud puuvilju või pähkleid.

PASTscriptum

Ravimakaronid. Näiteks pasta integrale. Valmistatakse jämeda jahvatusega jahust ning rikastatakse vitamiinidega.

Biomakaronid. Toodetakse ökoloogiliselt puhastes tingimustes kasvatatud teradest ning mineraalveest.

Aasia nuudlid — sojast, klaasjast riisist või tatrast.

Jaapani tosikosi — pikad ja peened nuudlid, mida serveeritakse pika elu sümbolina uusaasta laual.