Klassikaline pasha

1 kg kohupiima
250 g 20% hapukoort
4 muna
150 g võid (kindlasti võid)
4 dl suhkrut
50 g kuivatatud aprikoose
50 g hakitud mandleid
1 tl. vanillsuhkrut
ühe sidruni mahl

Valmistamine:

1. hõõruda kohupiim läbi sõela
2. vahustada munad suhkru ja vanillsuhkruga
3. kohupiimamass, vahustatud munad, hapukoor, sulatatud või ja sidrunimahl segada paksupõhjalises potis hoolega läbi
4. pidevalt segades kuumutada saadud massi keemiseni
5. lisada hakitud aprikoosid ja mandlid
6. vooderda pashavorm või sõel marliga ja kalla mass ettevalmistatud nõusse nõrguma
7. keera marli otsad pashamassile ja aseta peale kerge vajutis
8. hoia pashamassi umbes ööpäeva jooksul vajutise all

Enne kasutamist kummuta valminud pasha serveerimistaldrikule ja kaunista pealt erksavärviliste puuviljadega. Eriti sobilikud on lihavõtte ajal kollased ja rohelised toonid. Toodud kogusest jätkub 8-10 serveeringuks.

Shokolaadi pasha

1 kg kohupiima
200 g 20% hapukoort
4 muna
100 g võid (kindlasti võid)
4 dl suhkrut
kaks 100 g tahvlit mõrushokolaadi
50 g heledaid seemneteta rosinaid
50 g hakitud sarapuu või metspähkleid
1 tl. vanillsuhkrut

Valmistamine: 1. hõõruda kohupiim läbi sõela
2. vahustada munad suhkru ja vanillsuhkruga
3. kohupiimamass, vahustatud munad, hapukoor ja sulatatud või segada paksupõhjalises potis hoolega läbi
4. üks shokolaaditahvel sulatada eraldi nõus
5. pidevalt segades kuumutada saadud massi keemiseni ja lisada juba mullitavale massile eelnevalt sulatatud shokolaad ning segada ühtlaseks
6. lisada rosinad ja pähklid
7. murda teine tahvel shokolaadi keskmise suurusega tükkideks ja segada juba pisut jahtuvasse massi
8. vooderda pashavorm või sõel marliga ja kalla mass ettevalmistatud nõusse nõrguma
9. keera marli otsad pashamassile ja aseta peale kerge vajutis
10. hoia pashamassi umbes ööpäeva jooksul vajutise all

Sarnaselt eelmisele retseptile kummuta valminud pasha serveerimistaldrikule ja kaunista pealt erksavärviliste puuviljadega. Toodud kogusest jätkub 8-10 serveeringuks.

Härjasilmad

1 kg lehttainast
1 suur aprikoosi või kollase ploomi kompott
250 g kohupiima
150 g 20% hapukoort
1 dl kompotivedelikku
1 tl. vanillsuhkrut
määrimiseks muna

Valmistamine:

1. Kuumutada ahi 225 kraadini
2. taigen rullida 1 cm paksuseks
3. lõigata sellest suure ümmarguse piparkoogi vormiga kettad (läbimõõt ca 8cm)
4. pooltest ketastest lõigata 6cm läbimõõduga härjasilmadele servad ja tõsta need üksteise peale - alla suurem ketas ja sellele serv peale
5. määri munaga ja küpseta 5-7 minutit (taigen ilusti kerkinud ja kergelt pruunikas)
6. vajuta kerkinud tainas härjasilma keskosas kergelt lusikaga alla
7. sega kohupiim hapukoore, suhkru, munade, kompotileeme ja vanillsuhkruga
8. tõsta igale eelküpsetatud kettale 2spl. kohupiimamassi
9. kohupiima keskele pane aprikoosipoolik või kollane (ilma kivita) ploom
10. aseta plaat uuesti ahju ja küpseta veel 10 minutit, kuni kohupiim on kalgendunud

Serveerida veel soojadena. Saadus kogusest saab umbes 12 härjasilma.

Laisa sõbratari kohupiimakook

1 pakk heledat tordipulbrit
1 pakk võid või magedat margariini
2 pakki (0,5 kg) kohupiima
8 spl. suhkrut
2 muna

Valmistamine: 1. määrida koogivorm väga hoolega (paksult) võiga
2. puistata pool tordipulbrist ühtlaselt vormi põhja
3. segada kohupiim suhkru ja munadega ühtlaseks massiks
4. laota kohupiimamass ettevaatlikult tordipulbri pinnale ja tasanda
5. kata kohupiim ühtlaselt ülejäänud tordipulbriga
6. lõika pulbri pinnale võiliistakuid
7. küpseta keskmise kuumusega ahjus, kuni kohupiim on kalgendunud ja kook pealt kenasti pruun

Serveerida sobib nii soojalt kui külmalt. Võib kaunistada ka värskete puuviljade või kompotimarjadega.