Gluteenivaba toit sobib muidugi ka neile, kel talumatust ei esine. Kui erinevate maitsete katsetamine tundub põnev, proovi harjumuspärase nisusaia ja rukkileiva asemel maisileiba. See Ameerikas hästi levinud küpsetis on valmistatav nii magusa kui soolasena.

Cornbread nime all tuntud ja juba aastatuhandete pikkust võidukäiku teinud maisileib on kindlasti ka meie jaoks avastamist väärt. Seda enam, et maisijahu on sõbralik ka neile, kes oma toidusedelist gluteeni eemaldama on pidanud. Maisileib on maheda ja mõnusa maitsega, mistõttu meeldib sageli ka lastele. Kui maisileivale lisada veel juustu ja tüümiani, on tegemist tõelise hõrgutisega.

Rasvainena on maisileivas kasutatud Risso maisiõli. Maisiõli on rikas linoolhappe poolest ja sisaldab palju E-vitamiini. Linoolhape on asendamatu rasvhape ning üks oomega-6 rasvhapetest. Maisiõli on praktiliselt maitsetu ja lõhnatu ning sobib väga hästi praadimiseks, sest tema suitsemispunkt ehk kuumustaluvus on väga kõrge. Samamoodi sobib maisiõli ka salatikastmetena, koduse majoneesi ja ka pesto valmistamiseks.

Gluteenivaba maisi-tatraleib juustu ja tüümianiga

Kogus: 8-10-le

Vaja läheb:
2,5 dl maisijahu
2,5 dl toortatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
2 tl suhkrut
150 g riivitud juustu
2 dl piima
2 muna
1 dl Risso maisiõli
Peotäis hakitud värsket tüümiani (või 1/2 tl kuivatatud tüümiani)

Valmistamine:
Sega omavahel jahud, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Teises kausis klopi lahti munad. Lisa piim ja õli ning hakitud tüümian. Sega kõik omavahel kokku ja lisa ka riivitud juust. Sega kõik ühtlaseks ning vala küpsetuspaberiga kaetud vormi. Küpseta 200 kraadi juures ca 30-40 minutit, kuni leib on seest küps (kontrolli küpsust tikuga). Serveeri soojalt ja paku juurde meelepäraseid lisandid. Väga maitsev on maisileib ka niisama võiga süües.