Ajurveeda ei esinda mitte ühtegi konkreetset rahvust ega religiooni, vaid baseerub algallikal ehk puhtal looduse matemaatikal. Loodus tervikuna ei kuulu ju otseselt kellelegi ja selle universaalsed seosed toimivad sõltumata kontinendist ja inimeste nahavärvist.

Ajurveeda on elamise teadus ja võimalikult kaua noorena püsimise kunst. Ajurveeda ei püüa kunagi midagi tõestada, vaid inspireerib looduses esinevaid seoseid nägema ja taipama. „Tervisliku“ ja „kasuliku“ asemel on kasutuses „individuaalselt sobilik“ ning kalorite, mineraalide ja vitamiinide lugemise asemel keskendutakse seedetule töös hoidmisele. See mis on ühe jaoks nektar, võib olla teise jaoks mürk ning vastupidi.



Väljavõte peatükist „Kevad“ koos kahe retseptiga:

Kõik talve jooksul kõrvale pandud varud suunatakse kevadel kasvamiseks ning rasked omadused vahetuvad välja kergemate vastu. Õues voolavad veed ja sama toimub meie kehaga. Muuhulgas sulab üles ka kõik liigselt kogunenu. Sõltuvalt sellest, kui targalt oleme talvel toitunud, tunneme end kevade saabudes värskena või hoopis kevadväsinuna. Viimane ei tähenda midagi muud kui suuremates kogustes ladestunud jääke, mis püüavad ummistunud kanalitest igal võimalikul viisil väljapääsu leida ja annavad takistuste ilmnemisel märku väsimuse, isupuuduse, allergia või pideva nohuna. Igal juhul on kõigil just kevadel sobilik teha üks korralik keha ja meele taaskäivitus, milleks ajurveedal on varuks head nipid ja retseptid.

Puhastamist soodustav detox-tee (2 liitri vee kohta)

1 tl vürtsköömneseemneid
1 tl apteegitilliseemneid
1 tl koriandriseemneid

Kevadine kitchari

1 dl kollaseid poolitatud mungube
½ dl basmatiriisi
7 dl vett
1 tl peeneks hakitud ingverit
2 sl ghee’d
½ tl vürtsköömne-seemneid
½ tl apteegitilliseemneid
½ tl koriandriseemneid
½ tl lambaläätseseemneid
1 tl kurkumipulbrit
1 tl kaneeli
½ tl rohelise kardemoniteri
2 pipratera
1 peotäis värsket rohelist (võilill, naat, nurmenukk)
1 näpuotsatäis soola (võib ära jätta)

Pane mungoad ja riis juba eelmisel õhtul vette ligunema, siis lähevad nii valmistamine kui ka seedimine hõlpsamalt. Kuumuta pannil ghee koos peeneks hakitud ingveriga, lisa uhmerdatud vürtsid ja kurkum ning lase aroomidel veidi seguneda. Seejärel kalla juurde riis ja mungoad ning sega korralikult läbi. Vala peale kuum vesi, keeda mõni minut ja keera kuumus madalaks. Hauta tasasel tulel kaane all umbes 15 minutit ja vajaduse korral lisa vahepeal natuke vett. Maitsesta vähese soolaga ning lisa juurde värske roheline. Naudi iga päev värskelt valmistatuna 3 – 7 päeva jooksul ja leia alati üles kõik kuus maitset! Kui siiski pead päeva jooksul soojendama, vala peale veidi keeva vett. Mitte mingil juhul ära soojenda kitchari’t mikrolaineahjus ega söö eelmise päeva toitu! Kumbki neist ei teeni puhastumise eesmärki ja töötab pigem vastupidiselt. Kõige lihtsama koostisega kitchari puhul lisa ainult ingverit, musta pipart ja õige vähe soola ning võimaluse korral klassikalise detox-tee vürtse. Rikasta aga kindlasti erineva rohelisega, mis parasjagu tärkab ning joo toidukordade vahel lonksude haaval detox teed või lihtsalt kuuma vett.

Autori lisakommentaar spetsiaalselt Naistekale:

Kevade elemente tasakaalustavad maitsed on mõru, terav ja kootav. Mõru on olemas enamasti kõiges rohelises, mis kevadel tärkab. Ometi ei ole külmad rohelised smuutid rohkete superlisanditega ajurveeda mõistes parim toit sügavamaks puhastuseks, kuna nende energeetika on jahutav ja koostis raskesti seeditav. Mõru maitse on küll tõepoolest väljutamist soodustav, aga samas ka kuuest maitsest kõige külmema energeetikaga. Viimane on seedetule Agni jaoks pikemal tarbimisel tõeline katsumus, sest enne kui ladestunud jäägid väljutada, tuleb need eelnevalt üles sulatada ja ära põletada. Just seepärast kaasatakse ajurveedas ka terav ja magus maitse. Esimene hoiab piltlikult öeldes pliidi korralikult töös ja teine kindlustab hõlpsasti põleva kütuse. Puhastumise protsess vajab samuti energiat ning selle tekkimine on võimalik ainult magusa maitse olemasolul. Kõik teised maitsed on alati tema teenistuses. Värskelt valmistatud klassikaline kitchari monodieedi näol on seedetule Agni jaoks suhteliselt kerge ülesanne, kuna selle komponentide kooslus on kergesti seeditav ja samaaegselt külluslikult energiat tootev. Mida üldse tähendab dieet ja paast ajurveedas ja milline näeb välja maitsete kollektsioon kõikide aastaaegade lõikes, sellest on pikemalt juttu minu peagi ilmuvas raamatus „Elu maitsed. Praktiline ajurveeda“.

Raamatu esmaesitlus toimub 25. mai kell 18:00 Solaris Keskuse Apollos.

Lisainfo raamatu kohta leiad SIIT!