Kuna meie kliimas eksootika ei kasva, pole neid vilju põõsa küljest lõputult võtta — nii lähebki kodus ise apelsinimarmelaadi valmistamine üsnagi kulukaks. Kui aga väikesed trikid appi võtta, valmib apelsinimarmelaad vägagi koduste vahenditega, sumedad kaneel ja kardemon lisavad omalt poolt tõelise lõunamaa eksootika.

Liitri jagu moosi:

1 kg suvikõrvitsat
125 ml vett
200 grammi suhkrut
2 apelsini
1 väikese sidruni mahl
2 tl Santa Maria purustatud kardemoni või
2 tl Santa Maria jahvatatud kaneeli

Koori ja eemalda suvikõrvitsa pehme seemneosa, tükelda. Kui kasutad kollase koorega noori vilju, pole neid vaja koorida. Keeda suvikõrvitsat veega madalal kuumusel, kaane all, aeg-ajalt segades 30minutit, kuni suvikõrvits on pehme. Pese apelsinid korralikult ja koori kartulikoorimisnoaga apelsinidelt koor maha — püüa võimalikult vähe valget osa koore külge jätta.

Tükelda apelsinikoor väiksemaks ja lisa potti. Lisa ka suhkur ja sega täieliku lahustumiseni. Keeda kaaneta potis aeg-ajalt segades 20 minutit, et moos pakseneks.
Pressi sisse sidruni ja apelsinide mahl, lisa vastavalt eelistusele kardemon ja/või kaneel, sega läbi, keeda 10 minutit kaaneta potis, et marmelaad pakseneks ja villi seejärel puhastesse purkidesse. Kaaneta ning lase jahtuda. Säilita jahedas-pimedas.
Sobib ideaalselt hommikuse röstsaia peale, kringli ja šokolaadikoogi vahele, kõige paremini lusikaga otse purgist väikese päikesesüstina.