Mida vajad?

  • 2 kg maasikaid
  • 4 sidruni mahl
  • 1¾ kg suhkrut

Valmistamine:

Võta 2 kg küpseid, aga terveid marju, vaata üle, et lehti ega varsi küljes poleks, ja eemalda tupsud.

Maasikaid ei tohiks pesta, pühi marjad puhta lapiga üle.

Pane ettevalmistatud marjad koos sidrunitest pigistatud mahlaga potti. Maasikad on väikese pektiini- ja happesisaldusega ning hapu mahl aitab keedisel tarretuda. Lase tasasel tulel vaikselt podiseda, kuni maasikad on üsna pehmed ja püdelad – umbes 30 minutit. Enne puuviljadele lisamist soojenda suhkrut praeahjus. Granuleeritud suhkrut sobib kasutada küll, aga erilistele hoidistele annab moosisuhkur ilusama värvuse. Võta kastrul korraks tulelt, lisa pehmenenud marjadele 1¾ kg soojendatud suhkrut, sega energiliselt, et suhkur lahustuks, keera kuumus suureks, pane kastrul tulele tagasi ja aja ruttu uuesti keema. Sellisel moosil kulub ligikaudu 15 minutit, enne kui ta tarretuma hakkab.

Moositermomeeter pole hädavajalik, aga aitab ainsa pilguga aimu saada, kuidas asi edeneb – kas moos hakkab tarretuma. Enne keevasse moosi sukeldamist tuleks termomeeter kuumaveekannus soojaks ajada. Punane joon kerkib kiiresti vaid paari kraadi kaugusele nn tarretumispunktist – 105 °C, aga viimase kraadiga ühele poole saamine võtab alati kõige kauem aega. Kui moos on peaaegu valmis, haagi termomeeter lahti ja mõõda näitu täpsuse nimel moosipoti keskpaigast.

Kui moositermomeetrit pole, on võimalik teha alustassiproov. Tilguta pisut moosi puhtale alustassile, puhu peale, et jahtuks, tõmba sõrmega moosi sisse vagu, ja kui moosi pind tõmbub kortsuliseks, sest moosile on nahk peale tulnud, siis on ta valmis.

Kui moos on järele proovitud ja valmis, võta kastrul tulelt. Moosipurgid peaksid olema pestud, kuivatatud, nõrga kuumusega praeahjus ette soojendatud (võid purgid kohe pärast seda praeahju panna, kui suhkru välja võtad) ja seisma suurel (eelistatavalt puidust) lõikelaual või kandikul käepäraselt valmis. Lase moosil 20 minutit jahtuda ja pisut tarretuda, tõsta siis kulbiga kannu ja kalla, soovi korral lehtri abil, purkidesse, nii et servast jääks 6 mm vabaks. Pühi moositilgad kuumas vees niisutatud puhta riidelapiga ära, et purgiservale ei jääks kleepuvaid kohti.

Aseta otse moosi pinnale vahapaberist ketas, et moos oleks õhukindlalt kaetud.

Teine võimalus moosi õhukindlalt katmiseks on valada otse moosi pinnale supilusikatäis sulatatud küünlarasva.

Pealt kata purk tsellofaanitükiga, mille kinnitad paigale kummirõngaga.

Retsept pärineb Jocasta Innes raamatust "Maaköök", mis on meeleolukas tagasipõige aegadesse, kui toit tehti viimseni valmis kodus, ja annab ilmekalt aimu, kuidas see tol ammusel ajal toimus. Kas mäletad veel lapsepõlveaegseid õhtusööke maal: värskelt suitsutatud kala, kodus küpsetatud saia, omatehtud moose-küpsiseid-kooke ja seda, kuidas kogu pere köögilaua taga kokku sai?