RETSEPT | Aromaatne sirelitest kevadliköör kohvilauale


RETSEPT | Aromaatne sirelitest kevadliköör kohvilauale
Foto: erakogu

Rita Vitti uuest raamatust "Õie- ja ürdiliköörid" pärit aromaatne kevadliköör kohvilauale aasta esimestel tõeliselt soojadel päevadel.

Mida vajad 1 liitri valmistamiseks?

  • 150 grammi nopitud sireliõisi
  • 2 tk keemiliselt töötlemata sidruneid
  • 1 tk vanillikaunu
  • 200 ml valget veini
  • 300 ml alkoholi (96% viinapiiritust)
  • 300 ml vett
  • 250 grammi suhkrut
  • 100 grammi mett


Valmistamine käib nii:

Noppige sireliõied kobarast lahti, viilutage 1 sidrun ja lõigake pikuti lahti vanillikaun. Kallake kõik üle valge veiniga ning pange taldrik raskuseks peale, et õied oleksid rüüpe sees. Jätke 1 päevaks katte all seisma.

Laske vesi koos suhkruga keema, lisage 1 viiludeks lõigatud sidrun. Keetke 10 minutit tasasel tulel.

Segage siirup kuumalt sireliõite seguga ning kuumutage 20 minutit pidevalt segades 80 °C juures. Ärge laske keema tõusta!

Kurnake siirup kuumalt läbi rätiku ja siis segage juurde mesi. Pärast jahtumist lisage alkohol.

Kurnake liköör läbi filterpaberi ning villige kohe pudelitesse. Hoidke jooki pimedas jahedas kohas.

Korjata või osta?

Kellel kasvab kodu läheduses sirelipõõsaid, leiab rohkesti sireliõisi, mille lõhn säilib ka likööris. Aga tähelepanu: kõik sireli rohelised osad on mürgised! Seepärast tuleb õite kobaratest noppimisega olla hoolikas. Ka õiesiirupi 1 keetmine peaks aitama kõiki mürgiseid aineid kindlamini hävitada.

Seotud lood:

Järelküpsemine ja säilitamine

Seda erilist likööri on hea hakata tarvitama 3 kohe pärast valmimist, sest värv tuhmub õige
ruttu. Maitse püsib veel tubli aasta vältel, 4 ent koos silmailuga kaob ka pool võlu.