RETSEPT | Astelpaju–valge šokolaadi toortordiga nädalavahetus erilisemaks!


RETSEPT | Astelpaju–valge šokolaadi toortordiga nädalavahetus erilisemaks!
Foto: erakogu

Sellest tuli umbes nagu saa-ruttu-terveks-kook. Ühel sügisel, kui ilm oli hall ja gripipisikuid sai kaasa kõikjalt, kuhu nina pistsid, kuulus ka mu abikaasa
nohuste-köhaste klubisse. Tahtsin teda üllatada millegagi, mis teeks meele taas erksaks ja turgutaks immuunsust. On tõestatud, et värvidel meie ümber on uskumatult suur mõju, seega valisin teda rõõmustama erksa kollase, lisaks mee tervendav mõju ja astelpaju rohke C-vitamiin ning suurepärane üllatustort oligi valmis!

Kogus: 6-8 tükki
Teraviljavaba!

Põhi:

  • 3 dl India pähkleid
  • 3 dl (200 g) kuivatatud aprikoose (kasuta võimalusel mahetoodet — siin on tuntav maitsevahe ning maheaprikoosid ei sisalda säilitusainet, mida tavalistes kuivatatud aprikoosides kasutatakse)
  • 1 sl vedelat mett

Täidis:

  • 3 dl India pähkleid
  • 3 sl kakaovõid
  • 0,5 dl kookosõli
  • 2,5 dl astelpajumarju
  • 1 purk kookospiima
  • 2 sl vedelat mett
  • 1 tl naturaalset vanillipulbrit

Valge šokolaadi glasuur:

  • 3 dl India pähkleid
  • 3 sl kakaovõid
  • 1 sl astelpajumarju
  • 2 tl mett
  • 0,5 tl naturaalset vanillipulbrit
  • 2-3 sl leiget vett

Kaunistuseks astelpajumarju, pool mandariini, füüsaleid, kollaseid söödavaid lilli

Seotud lood:

Valmistamine:

Leota täidise ja glasuuri India pähkleid 4-6 tundi. NB: mõõda pähklid eraldi kaussidesse, nii on pärast lihtne õige kogus täidisesse ja glasuuri kasutada.

Vooderda 17 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja pintselda ääred kookosõliga. (Soovi korral võid kasutada ka 15 cm + 12 cm vormi, nagu pildil näha.)

Pane põhja koostisained kannmikserisse ja töötle kleepuvaks massiks. Suru tihedalt vormi põhja.

Sulata täidise kakaovõi ja kookosõli veevannis.

Pane astelpajumarjad, kookospiima paks kreemjas osa, mesi ja vanill mikserikannu ja töötle ühtlaseks. Lisa leotatud pähklid ja töötle veelkord. Jäta mikser miinimumvõimsusele ja nirista hulka sulanud kakaovõi-kookosõli segu. Töötle korralikult läbi.

Vala täidis vormi ja jäta järgmise päevani külmkappi hanguma.

Eemalda tahkunud kook vormist ja aseta kandikule.

Glasuuri valmistamiseks sulata kakaovõi veevannis. Pane leotatud pähklid, astelpajumarjad, mesi, vanill ja leige vesi mikserikannu ning töötle siidiselt pehmeks. Lisa sulanud kakaovõi ja töötle veelkord korralikult läbi. Vala glasuur koogile, soovi korral lase ka üle äärte nõrguda. Kaunista astelpajumarjade, mandariinisektorite või -viiludega, füüsalite ja söödavate lilledega.

Retsept pärineb Kaie Hakoneni uuest retseptiraamatust "Koogiga pai. Naturaalsed maitsed ilma gluteeni-, kaseiini-, laktoosi- ja valge suhkruta", mis põhineb autori isiklikul kogemusel: oled see, mida sööd ja mõtled. Kõik retseptid on sündinud läbi suurte tunnete, armastuse ja kire. Koogiraamat on autori panus ja südamlik pai Eesti inimeste rõõmsamaks, energilisemaks, tervemaks ja õnnelikumaks muutmisel.