Mida vajad?

  • 250 ml piima
  • 75 g võid, toatemperatuuril
  • 70 g Taali Mesila mahemett
  • 11 g (kotike) kuivpärmi
  • 500 g jahu
  • 1 tl kardemoni
  • soola
  • Täidis
  • 60 g võid
  • 60 g Taali Mesila mahemett
  • 2 tl kaneeli
  • 60 g pohli
  • 1 väike muna, pintseldamiseks
  • pärlsuhkrut, pealepuistamiseks, soovi korral

Taina valmistamiseks sega kausis jahu pärmiga. Soojenda piim 40 kraadini ning lisa jahu hulka. Sega läbi. Lisa mesi, või, sool ja kardemon ning sõtku tainast umbes 10 minutit, kuni see on läikiv ja ühtlane ning lööb kausi ja käte küljest lahti. Vormi tainast pallike ja puista selle peale veidike jahu (et kile külge ei kleepuks), kata kergelt kile ja rätikuga ning tõsta sooja kohta kerkima vähemalt 60 minutiks, kuni tainakogus on kahekordistunud.

Kuumuta ahi 200 kraadini ning sega toasoe või mee ning kaneeliga.

Kummuta tainas jahuga ülepuistatud puhtale tööpinnale ning rulli 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Määri täidis tainale, raputa peale pohlad ning keera rulli. Lõika 12 võrdseks tükiks ning tõsta pabervormidega vooderdatud muffinipannile. Lase veel 15 minutit kerkida, siis määri saiakesed lahti klopitud munaga, puista peale pärlsuhkrut (kui kasutad) ning küpseta 200 kraadi juures 15 minutit.

Raamatu "Eesti maitsed" autorid läbisid oma avastusretkel üle 5000 kilomeetri Eestimaa teedel, põigates sisse kümnetesse küladesse ja taludesse ning tutvudes sealse eluoluga. Elamused, mida nad teekonnal kogesid, on koondatud kaante vahele, mis on täis maitseelamusi ja muljeid, üllatusi ja äratundmisrõõmu.