RETSEPT: kuidas teha maitsvat burgerit kodustes tingimustes
Oluline on valida õige tooraine, kõige tähtsamateks koostisosadeks on sai ja liha, mis teevad kokku hea burgeri. Olen leidnud parima liha Eesti tootjatelt (vt. liivimaalihaveis.ee). Clazzi burgeri valmistamiseks valisin kahte sorti liha — kaelakarbonaadi ja abatüki, ka tagaosa on tegelikult sobilik. Liivimaa lihaveise puhul tean, mis rohtu on need loomad söönud, kuidas kasvanud jne, see pole mitte vähetähtis maitsva liha saamiseks.
Lihatükkidest tegin hakkliha ja lasin selle läbi mitte just väga peenete aukude. Hakkliha valmistamisel tuleb püüda hoida puhast liha maitset, maisestada vaid soola ja pipra ning vähese veega. Viimane hoiab mahlasust, õhulisust. 1 kg liha kohta kasutasin 8g soola ja 2g pipart, hulka segasin 100g vett — kuid kindlasti mitte kraanivett. Kasutasin Vichy still lauavett, aga vahet pole — ka Värska, Eviani ja teiste tootjate lauavesi on ok. Vormisin hakklihast hamburgeri, küpsetasin mõlemalt poolt 3-4 minutit ilusaks meediumiks. Võib teha ka toorema või päris küpse, aga hamburgeri puhul ei soovitaks liiga kuiva või liig toorest varianti.
Järgmine etapp on saia grillimine, seda võib teha nii ahjugrillis kui ka rösteris. Grillitud saia alumisele poolele määrisin suitsujuustu, teisele poolele panin kerget suitsumaitselist barbeque-kastet. Küpsetatud liha peale panin eesti juustu lõigu ja lükkasin nad koos uuesti grilli 250 kraadi juurde, kuni juust oli pealt kenasti pruunistunud. Lõpetuseks panin burgeri kokku: saiale salati, tomati, viimasena liha koos juustuga. Igaüks võib ehitada oma burgeri, aga mina võtsin jääsalatit, mis annab krõmpsu ja mahlasust, eesti lihatomatit, peipsi hapukurki ja natukene punast sibulat. Kõik ladusin vaheliti saia vahele, peale asetasin grillitud saia teise poole koos barbeque kastmega ja hamburger oligi söömiseks valmis! Burgeri juurde võib pakkuda laste lemmikuid friikartuleid ning panna veel salatit.
Täpselt sama retsepti võib kasutada ka väljas grillides. Siis tuleb juust koos lihaga panna kinnisesse grilli, kust ta lihtsalt sulab, ei pruunistu.
Olde Hansa ja Clazzi peakokk Emmanuel Wille on varasemalt töötanud Michelin tärnidega restoranides Belgias ja Rootsis ning olnud ka Gloria peakokk. Vaata rohkem põnevaid retsepte ja kokandusnõuandeid tema blogist!