RETSEPT | Midagi uut: siga piimavannis!


RETSEPT | Midagi uut: siga piimavannis!
Foto: Tiit Efert

Raamatu "Eesti maitsed" autorid läbisid oma avastusretkel üle 5000 kilomeetri Eestimaa teedel, põigates sisse kümnetesse küladesse ja taludesse ning tutvudes sealse eluoluga. Elamused, mida nad teekonnal kogesid, on koondatud kaante vahele, mis on täis maitseelamusi ja muljeid, üllatusi ja äratundmisrõõmu.

Kogus: neljale-viiele

  • 1,2 kg Saara farmi mahesea küljetükki
  • 700 g kartuleid
  • 5 hapukamat õuna
  • 1 suurem salveioks
  • 2 tüümianioksa
  • 1 fenkolimugul
  • 1 suurem Peipsi sibul
  • 700 ml piima
  • soola
  • värskelt jahvatatud musta pipart


Lõika kamar terava noaga kas triibuliseks või ruuduliseks, nii nagu sulle meeldib, aga hoidu lihasse sisse lõikamast. Hõõru lihatükk soolaga kokku ning lase toatemperatuuril vähemalt pool tundi seista. Kuivata majapidamis­paberiga, maitsesta pipraga, tõsta ahjuvormi ning aseta 250 kraadini eelkuumutatud ahju 20‒–30 minutiks, kuni kamar on krõbe.

Koori sibul ja kartulid. Lõika kartulid pooleks, viiluta sibul ja fenkol. Koori õunad (koduaia õunad jäta koorimata), lõika sektoriteks ning eemalda seemnekojad.

Alanda ahju temperatuuri 180 kraadini, vala liha juurde piim, lisa ürdid ja sibul ning küpseta veel 1 tund. Seejärel lisa kartulid ja fenkol, maitsesta kaste soolaga ja küpseta 15 minutit, viimasena lisa õunad ning küpseta veel 20 minutit. Kui tundub, et kamar pruunistub liialt, kata küpsetusvorm kergelt fooliumiga.