RETSEPT: mõnus kreemine õunakook

 (3)
RETSEPT: mõnus kreemine õunakook
Scanpix

Kellele klassikaline õunakook igavaks jääb, pakume välja hoopis põnevama variandi — keedukreemi ja õunade kooslus on äärmiselt maitsev ja sellest võib saada just sinu uus lemmik õunakook! Retsept on pärit Liina Luukase kokandusblogist.

Vaja läheb:

PÕHI

3dl jahu
3spl suhkrut
0.5tl küpsetuspulbrit
~75g võid (toasoe)
1 muna

ÕUNAD

3-4 suuremat õuna
50g võid
3sl fariinisuhkrut
2sl konjakit
kaneeli

KREEM

4dl piima
4 muna
6sl suhkrut
4sl jahu
2tl vanillisuhkrut

Põhja jaoks sega omavahel kuivained, lisa või ja töötle purutaoliseks massiks. Lisa ka muna ning sõtku (puulusikaga) tainaks. Suru tainas 24cm küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi, toksi kahvliga taina sisse väikesed augud ja pane külmkappi.

Samal ajal koori õunad, eemalda südamikud ja lõika paksemateks sektoriteks. Kuumuta pannil või ning sulata selles fariinisuhkur. Lisa veidi kaneeli ja konjak. Laota õunad pannile ja küpseta poolpehmeks.

Valmista keedukreem. Selleks pane üle poole piimast madalal kuumusel soojenema, aga päris keema ära lase. Teises kausis, kus on ülejäänud piim, klopi lahti munad ja lisa suhkur ning vanillisuhkur. Viimasena sõelu juurde jahu ning kannatlikult püüa vispeldades lahustada kõik jahutükid. Kui piim teises kausis on juba peaaegu keema tõusnud, nirista kaussi peene joana muna-piimasegu, pidevalt kloppides. Nüüd võid nõks kuumust juurde keerata ja endiselt pidevalt vispeldades kuumuta kuni segu pakseneb, umbes hapukoorelaadseks.

Eelküpseta koogipõhja ahjus umbes 6-8 minutit ning seejärel vala keedukreem koogipõhjale. Peale laota õunad (näiteks ringiratast). Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Enne serveerimist lase veidi jahtuda.

Allkas: Armastus küpsetamise vastu