RETSEPT | Mõnus maitseelamus: pannirääbised
Raamatu "Eesti maitsed" autorid läbisid oma avastusretkel üle 5000 kilomeetri Eestimaa teedel, põigates sisse kümnetesse küladesse ja taludesse ning tutvudes sealse eluoluga. Elamused, mida nad teekonnal kogesid, on koondatud kaante vahele, mis on täis maitseelamusi ja muljeid, üllatusi ja äratundmisrõõmu.
Kogus: viiele
- 600 g rääbiseid
- 300 g värsket mugulsibulat
- 200 g läbikasvanud Mooska suitsusaunaliha
- 700 g väiksemaid värskeid kartuleid
- 2 sl võid
- 3 sl hapukoort
- tilli ja talisibulat, serveerimiseks
Puhasta rääbised, eemalda pea ja sisikond, seejärel kuivata köögipaberiga ning maitsesta nii seest kui ka väljast kergelt soolaga. Lõika singist meelepärased viilud ja sibulast õhukesed rattad. Kuumuta pann, prae sink kergelt läbi ja lisa seejärel sibulad. Prae, kuni sibul on kergelt pehmenenud.
Määri ahjuvorm võiga. Tõsta pool sibulasegust ahjuvormi, lao peale kalad ja kartulid ning kata ülejäänud sibulaseguga. Lõika ülejäänud võist väikesed tükid ja puista vormile. Vala peale veidike vett, kata kaane või fooliumiga ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 45–60 minutit, kuni kartul on pehme. Tõsta peale väikeste koguste kaupa hapukoor, liiguta kergelt läbi, et see allapoole valguks, ja tõsta ahjuvorm veel 5 minutiks ahju. Haki till ja sibul, puista roale ning serveeri. Paku kõrvale värsket hapukurki.