RETSEPT | Paku külalistele või naudi ise: Lia Virkuse Peipsi sibulapirukas!

 (1)
RETSEPT | Paku külalistele või naudi ise: Lia Virkuse Peipsi sibulapirukas!
Foto: Lia Virkus

Üks levinumaid pirukaid on Peipsimaal sibulatega. Varasügisel, kui mugulaid külluses, on see maitsev küpsetis lausa kohustuslik! Suvel saab pirukat teha rohelise sibula ja muna täidisega. Seda süüakse saia asemel kalasupi kõrvale, sobib hästi ka kapsasupi juurde!

Põhi:

  • 25 g pärmi
  • 2 dl piima
  • 0,75 dl taimeõli
  • 500 g jahu
  • 1 sl suhkrut
  • 0,5 tl soola

Täidis:

  • 1 kg mugulsibulaid
  • 2–3 keedetud muna
  • musta pipart
  • võid

Lahusta pärm soojas piimas, jäta 15 minutiks seisma. Lisa õli, suhkur, sool ja jahu, sega ühtlaseks. Las kerkib räti all tund aega. Samal ajal valmista täidis. Koori sibulad, tükelda ribadeks ja prae kergelt võis klaasjaks, maitsesta pipraga. Lase väheke jahtuda ja sega juurde hakitud munad.
Sõtku kerkinud tainas läbi, rulli laiali. Tõsta poolele tainale täidis, kata teise poolega ja näpista tainaservad kinni. Keera näpitud pool alla. Tõsta ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 20–30 minutit, kuni pirukas on kaunilt kuldpruun.

Kas teadsid, et viie aasta pärast täitub Eesti Naise, tuhandete naiste lemmikajakirja esmanumbri ilmumisest tervelt 100 aastat? Kokandusrubriik on ajakirjas olnud kõik need aastad, mistõttu on igati sobilik juba Eesti Naise 95. sünniaastapäev ära märkida ühe parajalt paksu ja ehtsalt eestinaiseliku kokaraamatuga. Eesti naine ja tema pere on ju väärt parimat ning seda see raamat ka pakub.