Kuigi enamasti eelistatakse salatikastme valmistamiseks esimese pressi õlisid, siis selle salati kaste on valmistatud päris tavalisest rapsiõlist, mida võib julgelt kasutada ka kuumtöötlemata toitudes nagu värsked salatid, sest oma maheduse tõttu on seda kõigega lihtne kokku sobitada. Rapsiõli piisavalt neutraalne maitse jääb ise delikaatselt tagaplaanile ja laseb muudel komponentidel särada.

Vaja läheb:

  • 1 suur või 2 väikest lillkapsast
  • 1 tavaline karp (130-140 g) või 2 väikest (a 80 g) tuunikala konservi
  • 1 keskmine küüslauguküüs
  • suur peotäis lehtpeterselli
  • 2 sl kappareid
  • 3 sl värsket sidrunimahla (poole sidruni mahl)
  • 1 sl valge veini- või õunaäädikat
  • 5 sl Risso rapsiõli
  • soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine:

Lõika lillkapsas õisikuteks, koori ja lõika tükkideks ka varreosa. Lillkapsa lehtigi ei tasu ära visata, lõika ka need tükkideks. Auruta tükeldatud lillkapsas kas potis või auruahjus pehmeks ja nõruta kuivaks. Haki küüslauguküüs ja lehtpetersell peeneks. Nõruta kapparid ja tuunikalakonserv. Aseta lillkapsatükid koos murendatud tuunikalaga kaussi.

Sega omavahel küüslauk, petersell, kapparid, sidrunimahl, äädikas ning õli, maitsesta soola ja pipraga. Vala kaste kaussi lillkapsa ja tuunikala juurde, sega läbi ning lase vähemalt pool tundi maitsestuda.
Serveeri vastavalt soovile — kuumalt, toasoojalt või ka külmalt.