RETSEPT | Vabariigi aastapäevaks šokolaadipõhjal kohupiimatort musta leivaga

 (2)
RETSEPT | Vabariigi aastapäevaks šokolaadipõhjal kohupiimatort musta leivaga
Foto: erakogu

Läheneva vabariigi aastapäeva raames mõtlevad kindlasti paljud, mida erilist selleks puhuks toidulauale panna. Toidublogija Mari-Liis Ilover on loonud isuäratava tordiretsepti, kus eestlaste toidulaua sümboliks peetav must leib on kasutuses täiesti uuel kujul. Hea vabariigi aastapäeval järgi katsetada!

12 lõiku

Põhi:

  • 170 g šokolaadiküpsiseid
  • 70 g võid
  • 25 g tumedat šokolaadi (4 ruudukest)
  • 25 g metspähkleid või mandleid


Karamellistatud leib:

  • 3 viilu Eesti Pagari Musta leiba
  • 3 sl suhkrut


Täidis:

  • 600 g maitsestamata kohupiimakreemi (torus)
  • 300 ml 35% koort
  • 1,5 dl suhkrut
  • 8 želatiinilehte


Kaunistuseks: mustikaid, riivitud kamašokolaadi, melissi

Valmistamisõpetus:

Põhjaks purusta küpsised hästi peeneks puruks. Sulata või. Murenda kuuma sulanud või sisse šokolaad ja sega, kuni šokolaad on sulanud. Haki pähklid. Sega küpsisepuru šokolaadise sulavõi ja pähklitega. Kata 24 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Vajuta valmistatud segu tihedalt ja ühtlaselt põhjale.

Töötle leib köögikombainis peeneks riivleiva taoliseks pudiks. Saad seda teha ka sõrmede vahel pudistades. Vala pannile, lisa suhkur ja prae segades u 5 minutit. Tõsta ühe kihina suurele taldrikule või küpsetuspaberile jahtuma.

Täidiseks vahusta koor, suhkur ja kohupiim kohevaks kreemiks. Leota želatiinilehti veega kaetult 5 minutit. Raputa seejärel need kergelt kuivemaks (mitte päris kuivaks) ja sulata potis madalal kuumusel, pidevalt segades. Lase leigeks jahtuda. Nirista kohupiimatäidise hulka, samal ajal pidevalt segades. Lõpuks sega hulka karamellistatud leib. Vala täidis koogipõhjale. Tõsta kook külmkappi 4 tunniks kuni üleöö külmkappi tarduma. Eemalda vormist. Kaunista mustikate, riivitud kamašokolaadi ja melissilehekestega