Retsepte moosiks, salatiks ja sakuskaks

 (6)
hoidistamine
purkScanpix

Moosikeetmisest on saanud üha enam looming. Vanaemade-aegsete kurgi- ja kõrvitsahoidiste kõrval on ausse tõusnud erinevad vürtsmoosid ja maitseainetega segatud keedised, mis oma värvikirevuse ja lõhnaga talveõhtule erilise vürtsi ja tunde lisavad. Proovi järele!

MAGUSAMAD RETSEPTID

Õuna-safrani moos tüümianiga

2 kg hapusid õunu
2 dl õunasiidrit
800 g Suhkrut
1 pakk Santa Maria safranit (0,5 g)
1 tl Santa Maria tüümiani

saad umbes 1,4 liitrit moosi
Koori õunad, haki tükkideks ja pane kuni keetmiseni happelisse vette seisma.
Paksupõhjalisse potti vala õunasiider, lisa pool suhkru kogusest ja safran ning keeda tasasel tulel kuni suhkur on sulanud.
Lisa õunaviilud ja keeda tasasel tulel umbes 45-50 minutit, eemaldades pinnale tekkinud vahu. Ümbes 10 minutit enne keetmise lõppu lisa tüümian. Tõsta hoidis puhastesse kuumadesse purkidesse ja sule õhukindlalt .

Kollase tomati vürtsmoos

1,5 kg kollaseid tomateid
2 sidrunit
800 g moosisuhkrut
1 tl Santa Maria musta pipart
3 Santa Maria kaneelikoort
1 tl Santa Maria nelki

saad umbes 1,2 liitrit moosi
Lõika tomatite tippudesse ristlõige, pane keevasse vette kuni koor lööb pisut lahti ning seejärel tõsta tomatid jääkülma vette. Koori tomatid, lõika tükkideks ja pane koos sidrunimahla ja vürtsidega umbes 45 minutiks keema, eemaldades vahepeal pinnale tekkinud vahu.
Suru segu läbi sõela ja seejärel tõsta hoidis puhastesse kuumadesse purkidesse ning sule õhukindlalt.

Peedi-rabarberi-õunamoos

1 kg peeti või 8 dl peedimahla
1 kg õunu
1 kg rabarberit
3 Santa Maria vanillikauna
1 tl Santa Maria sidrunhapet või kahe sidruni mahl
1 kg moosisuhkrut

Kogusest tuleb umbes 2 liitrit moosi.
Peedid koori ja suru läbi mahlapressi mahlaks. Õunad ja rabarberid koori ja lõika väiksemateks kuubikuteks. Pane kõik moosi komponendid potti ja keeda tasasel tulel umbes 20 minutit, koori hoolikalt pinnale tekkinud moosivaht.
Tõsta moos puhastesse, kuumadesse purkidesse ja sulge kohe õhukindlalt.

Vürtsikas porgandi-kumkvaadi hoidis

150 g kumkvaate
200 g porgandeid
200 ml valge veini äädikat
250 g suhkrut
1 Santa Maria kaneelikoor
15 tera Santa Maria nelki
6 tera Santa Maria vürtsi

Viiluta kumkvaadid ja eemalda seemned. Viiluta porgandid. Keeda veiniäädikast, suhkrust ja maitseainetest marinaad (3-5 minutit). Tõsta porgandi ja kumkvaadiviilud umbes 15-20-ks minutiks marinaadi keema. Eemalda marinaadist kaneelikoor. Tõsta hoidis kuumadesse, puhastesse purkidesse ja sule õhukindlalt.

Scanpix

SOOLASEMAD RETSEPTID

Värskelt marineeritud kurgid küüslaugu ja sinepiseemnetega

1 kg väikseid kurke
1 l vett
1 spl äädikat
2 spl meresoola
1 tl Santa Maria sinepiseemneid
1 Santa Maria loorberileht
3 küüsaluguküünt
2 spl hakitud värsket tilli

Pane kurgid pooleks tunniks jääkülma vette ja pese hoolikalt puhktaks. Keeda veest, äädikast, soolast ja maitseainetest marinaad (3-5 minutit) ning jahuta toatemperatuurini.

Nõruta kurgid ja aseta suurde purki. Lisa küüslauk ja till. Vala kurkidele marinaad, nii et kurgid oleksid marinaadiga kaetud. Kata purk kilega ja jäta toatemperatuurile laagerduma. Kurgid on maitsvad juba järgmisel päeval.

Hiljemalt kolme päeva möödudes tõsta kurgid külmikusse.

Marineeritud köögiviljad

200 g kurki
300 g lillkapsast
300 g porgandit
100 g sibulat

Marinaad:

2 dl 10% äädikat
2 dl vett
1 dl suhkrut
1 spl Santa Maria kivisoola (Rock salt)
1 Santa Maria kaneelikoor
10 Santa Maria musta pipra tera
5 tera Santa Maria vürtsi

Keeda marinaad. Keeda lillkapsaõisikuid paar minutit soolaga maitsestatud vees ja kurna. Lao köögiviljad kihiti kaheliitrisesse purki ja vala marinaadiga üle. Sulge purk õhukindlalt.

Marineeritud küüslauk

Marinaad:

2 dl vett
1 spl suhkrut
¼ tl meresoola
1 spl õunaäädikat
1 tl Santa Maria roseé pipart
3 tera Santa Maria vürtsi
2 keskmist küüslauku
1 tl mustsõstralehti

Keeda komponentidest marinaad ja tõsta puhastatud küüslauguküüned umbeks minutiks keevasse marinaadi. Tõsta küüslauguküüned puhastasse 200 ml purki, lisa pestud ja kuivad mustsõstralehed, vala peale marinaad ning sule purk õhukindlalt.