1. Asenda muna banaanide või leotatud seesamiseemnetega

Enim kasutatud toodeteks on vees leotatud seesamiseemned ja küpsed banaanid. Selleks, et teada, milline asendus on veganküpsiste jaoks parim, tuleb veidi katsetada. Enda kogemusest võin öelda, et soovides pigem tugevamaid veganküpsiseid kasutan seesamiseemne leotist. Valmistades pehmeid muffini moodi küpsiseid, kasutan purustatud küpseid banaane. Lisaks saab muna asendada moosi, chia seemnete, aquafaba ja paljude muude imeliste aternatiividega. Improviseeri ja peagi leiad endale ideaalse veganküpsise retsepti.

2. Asenda või kookosrasvaga

Vegantoitude valmistamisel ei kasutata võid. Margariin oleks justkui hea alternatiiv. Kuna paljud tootjad kasutavad margariinis hüdrogeenitud õlisid, mis ei ole meie tervisele head, siis ei ole see parim lahendus. Kookosrasv on aga tubliks abimeheks. Seda saab asendada retseptis üks ühele võiga. Sobib ka muu õli. Kogused olenevad retseptist, kuid kuna õli on vedel, peaks arvestama vähemalt poole väiksema kogusega.

3. Kuigi suhkur on vegan, leidub palju tervislikumaid alternatiive

Tundub justkui teema, mida ei peaks käsitlema, sest suhkur on ju täiesti taimne. Õnneks Eestis leiduvad suhkrud on tõesti 100% vegansõbralikud. Leidub riike, kus see nii aga ei ole. Kui oled aga loobunud valge suhkru kasutamisest, siis mis oleks sellele hea alternatiiv? Tänapäeval on asendusi palju. Isiklikud lemmikud on vahtrasiirup, datlid, kaneel, kookoshelbed ja rosinad. Poe riiulitele on lisandunud ka stevia ja erütritool. Valmistades oma vegansõbrale küpsiseid, siis pea meeles, et mesi ei ole samuti vegansõbralik toode.

4. Lehmapiima taimseid alternatiive on palju

Kõige parem on kasutada suhkruta taimseid jooke. Sojajook on kõige lähedasem konsistentsilt lehmapiimale. Kookospiim on rammus ja paksu konsistensiga, kuid annab küpsistele kookosmaitse juurde. Isiklikuks lemmikuks pean kaerajooke, sest kaer on iseenesest juba magusam. Lisaks sellele on kaerajooki väga kerge valmistada. Selleks läheb vaja tassitäit kaerahelbeid, blenderit ja vett. Lisa kaer blenderisse, kalla kaks tassi vett peale ja blenderda. Kurna vedelik läbi sõela teise anumasse. Ongi rammus kaerajook valmis. Kui sul nii palju aega ega viitsimist pole, leiad poest erinevaid häid kaerajooke.

5. Asenda vahustatud munad aquafabaga

Aquafaba on konserveeritud ubade leotis. Peamiselt soovitan kasutada konserveeritud kikerherneste ja valgete ubade leotist. Vedelikku tuleks vahustada kuni see on õhuline ja kerge. Köögikombainis kulub selleks 3-5 minutit. Toimib nii munaasendajana kui ka vahustatud munavalgete asendajana. Maitse on neutraalne, seega ei pea muretsema, et küpsised muutuvad oamaitseliseks. Hea alternatiiv besee valmisatmiseks.

Vegan kaerahelbe-maapähkli küpsised

Koostis:

  • 70 g kaerahelbeid
  • 1 küpse banana
  • 1 supilusikas maapähklivõid
  • 1 supilusikatäis tumedat šokolaadi nööpe

Valmistamine:

Eemalda küpselt banaanilt koor. Aseta banaan taldrikule ja purusta kahvliga pudruks. Lisa kaussi purustatud banaan, kaerahelbed,maapähklivõi ja tumeda šokolaadi nööpe. Sega kõik omavahel läbi. Aseta küpsetuspaber küpsetusplaadile. Kuumuta ahi 200°C–ni. Küpseta ahjus 12 minutit. Võta ahjust välja ja lase jahtuda 5-10 minutit. Imelised küpsised kingiks sõbrale või kiireks hommikusöögiks. Naudi jaheda kaerajoogiga. Head isu!

Kikerherneküpsised šokolaaditükkidega

Koostis:

  • 1 purk kikerherneid
  • 1 supilusikas maapähklivõid
  • 1 supilusikas šokolaaditükke

Valmistamine:

Loputa jooksva vee all kikerherned puhtaks. Seejärel aseta kikerherned köögikombaini ja lisa sinna ka maapähklivõi. Blenderda paar minutit, kuni koostis sarnaneb küpsisetaignaga. Aseta segu kaussi ja lisa šokolaaditükid. Sega taigen korralikult läbi. Kuumuta ahi 200°C-ni. Aseta supilusikaga ahjuplaadile küpsisetaigen. Pane ahjuplaat ahju 20-25 minutiks. Kui küpsised on pealt tahenenud ja kuldpruunid, võta need ahjust välja. Lase jahtuda 10-15 minutit. Serveeri jaheda mandlijoogiga. Naudi!