Kartulivorm

Keeda kartulid (nii koorega kui ilma). Kuni need natuke jahtuvad, pane ahi sooja ja prae hakitud sibulad panni. Lao ahjuvormi kihiti kartulid ja praesibul. Vala peale lahtiklopitud muna-piima segu. Puista soola -pipart ka nii segusse kui kihtide vahele,peale raputa riivjuustu. Küpseta, kuni juust on kergelt pruun ja munasegu küps. Kui lihata kuidagi ei saa, pane ühe kihina vorsti, viinerit, sinki või hakkliha.
Juurde sobib külm kaste. Sega majonees, hapukoor, peeneks hakitud till, hakitud marineeritud kurk ja maitseained. Kui kaste tundub liiga paks, lahjenda kurgivedelikuga. Head isu!

Kanapasta

keeda ja prae kana. Lisa meelepärased maitseained (kindlasti soola), kindlasti pane pannile ka sibulat ja küüslauku. Küpsenud kanale lisa rõõsk koor ja sulata sisse paar supilusikatäit toorjuustu. Haki sisse ka värsket sibulat, till jms ürte. Sega pastaga ja naudi.

Bolognese kaste

Siin on minu oma kodune retsept. Veisehakkliha praadida pannil ja tõsta potipõhja ümber. Lisada sibul, praadida klaasjaks. Lisada hakitud küüslauku (maitse järgi 1-3 küünt), oliive ja purustatud tomatid + tomatipüree (mitte ketšup, naturaalne püree), natuke suhkrut, pipart, spl jahu, puljongit. Võib lisada ka suitsupeekonit, väga hea maitse annab see. Hautada kastet koos lihaga vähemalt 30 minutit, kuid mida kauem, seda parem. Süüa koos makaronidega, klassika — spagettidega. Toitu tuleb hakata valmistama tükk aega enne õhtusööki, kuid samas hea toit selles mõttes, et kui kaste juba “haudub”, siis seda enam edasi “valmistama” ei pea. Söök tuleb varakult hakkama panna, edasi saab ise valmis.

Pasta bolognese

500g spagette, muud pastat. Hinnaks 0.65, ise kasutan toiduabi pastat,saab odavamalt.
2 väikest pakki tomatipastat kõige odavamat.Hinnaks kusagil 50 senti pakk
Kõige odavam juust maitse järgi.Ise panen keskmiselt 30-50 g. 200g paki maksumus 1.20 kusagil.Jätkub tükiks ajaks.
400 g hakkliha.Sobib nii siga kui veise. Ise kasutan meelsasti nende segu.Tartu turuhoonest saab kilo kätte 2.56 euriga.
Sorts koort, aga võib ka ära jätta.
Maitseaineteks küüslauku, 2-5 küünt, basiilikut või vahemere ürdisegu.Viimast kahte maksimum 1 tl liitri kastme peale.

Pane makaroni vesi keema, lisa sool. Kui vesi on peaaegu (rõhutan, ei tohi veel keeda) keema läinud, hakka hakkliha praadima. Kui vesi keeb, viska makaronid sinna sisse.
Samal ajal, kui hakkliha on praadinud (ära pruunista) lisa hakitud küüslauk, lisa tomatikaste, lase keema tõusta .Lisa basiilik, hakka juustu sisse riivima. Sega hoolikalt takistamaks juustu tükki tõmbumist. Kui juust sulanud, võid lisada hapukoort veidi.
Kui makaronid on pehmed, kurna need ning lisa kaste neile peale, sega hoolikalt.

Valmimisaeg on täpselt nii kaua kui makarone keedad, ehk siis keskmiselt 15 minutit vee keema panemise hetkest, kuid võib varieeruda. Rõhutan, et seda versiooni ei tohi kaua keeta, muidu juust hakkab seal sees tükke tegema, rasv eraldub muust kastmest ja muud sellist.

Potitäie (kusagil 5 l) maksumus on umbes 3 eurot. Minu puhul siis veidi vähem, kuna pasta eest ma maksma ei pea. 1 potitäis sisaldab umbes 6 keskmist portsjonit, ühe portsjoni hind seega 0.50 eurot.

Ahjukartulid köögiviljadega

Pesen koorega kartulid hästi puhtaks, lõikan nad väikesteks kuubikuteks, kapsa ,porgandi ja sibula ka tükeldan ja panen võitükikestega ja kartulimaitseainega ahju. Või annab roale väga hea maitse.

Seenesupp

Hautasin vähese õliga hulga sibulat, lisasin kruupi ja vett. Kui kruubid pehmed, lisasin seened ja hakitud vorsti. Enne söömist puistasin peale tilli ja murulauku.

Kikerherned paprikaga

Praen potis sibula, küüslaugu ja tšilli, lisan maitseained (karri, vürtsköömned, ingver), lisan tomatipasta, kikerhernekonservi ja paprika, hautan natuke, lõpus lisan veel natuke sidrunimahla ja ongi valmis.

Läätsesupp

Potti läheb õli, mille sees hauta sibul ja küüslauk pehmeks. Lisa läätsed, vesi, püreestatud tomat (talvel lisan ka paar spl tomatipastat), paar viilutatud porgandit, kaks lehte loorberit ja soola-pipart. Niisama on ka väga hea süüa, aga eriti hästi sobib fetajuust kõrvale tükina või peale pudistada.
See on suhteliselt odav, valmib kergesti ja on väga tervislik. Järgmisel päeval võib lisada allesjäänud läätsesupile riisi — ei kõla kuigi eriliselt, aga on mu mehe arvates isegi maitsvam kui läätsed eraldi.
Läätsed annavad 100 g kohta 24 g valku!

Aedviljasegu

Kuuma poti sees ajan õli kuumaks, õlis hautan tükeldatud sibula, porgandi, küüslaugu + maitseained (mul karri ja viie pipra segu).
Veidi hiljem lisan eelnevalt leotatud herneid (herned on poes, muide, väga odavad!).
Hautan ja segan ja seejärel lisan kas 3-4 tomatit või purgi tomatipastat, hautan veel natuke.
kui juhtub midagi muud ka veel kodus olema, siis olen pannud juurde konservananassi, maisi, päevalilleseemneid, lusikatäis maapähklivõid (annab väga hea pähklise maitse ja lisab rammusust), seeni või herneste asemel konservubasid.

Spinatispagetid

Tavalised spagetid teen maitsvaks ja põnevaks nii: keedan spagetid, kurnan vee ära. Teises potis praen õlis sibulat ja porgandit maitseainetega. Lisan sinna hulka spagetid ja paki külmutatud peenestatud spinatit. Spinat on väga tervislik ja mu meelest sobib hästi spageti/makaroniga. Muidugi võib veel juurde lisada tomatit.

Taimetoitlase tatrapuder

Lisan juba valmiskeedetud pudrule tükeldatud pirni ja kuivatatud ploome või pisut enne pudru valmimist lisan veel keevasse putru tükeldatud paprikat, sibulat ja soola-pipart.

Lihasõbra tatrapuder

Prae pannil koos tükeldatud sibulaga hakkliha, tükeldatud viinerid või vorst. Kui liha valmis ja sibul klaasjas, sega pannisegu keedetud tatraga. Kõrvale sobib ideaalselt hapukurk või hapukoore-kurgisalat.