KÜPSETATUD MAKSAPASTEET

500 g seamaksa, 300 g seapekki, 8-10 vürtsikilufileed, 1 suur sibul, 3 sl võid või margariini, 2 sl jahu, 1,5 klaasi piima, 1 tl soola, 1/2 tl peent pipart, 2 muna.

Maks, pekk, kilufileed ja sibul aetakse kaks korda läbi lihamasina. Keedunõus kuumutatakse jahu võiga, lisatakse piim ja lastakse segades läbi keeda, maitsestatakse soola ja pipraga. Nõu võetakse tulelt, segatakse juurde maksasegu ja hästi kloppides munad. Kontrollitakse maitset. Nüüd valatakse segu võitatud tulekindlasse vormi, kaetakse pealt fooliumiga ja pannakse 200 kraadisesse ahju kõrgeservalises ahjupannis olevasse vette. Küpsetatakse nii tund aega, siis võetakse foolium ära ja lastakse pealt pruunistuda.

TERAVAMAITSELINE HEERINGASUUPISTE

4 suurt leotatud heeringafileed, 1/2 klaasi lahjat äädikat, 1-2 sl sinepit, 2 sl toiduõli, 2 sl suhkrut, noaotsatäis peent pipart, 1 sl riivitud mädarõigast, 1 väike hapu õun, 2-3 sl hapukoort.

Heeringafileed lõigatakse korrapärasteks tükkideks ja tõstetakse vaagnale. äädikast, sinepist, õlist, suhkrust ja piprast klopitud marinaad valatakse üle kala ja lastakse nii seista külmas üks ööpäev. Siis valatakse üleliigne vedelik ära. Hapukoor segatakse riivitud õuna ja mädarõikaga ning tõstetakse kalalõikudele.

GRILLITUD VUTID

8 vutti, soola, sinepit, toiduõli, 8 saialõiku, 2 sl võid; kaste: 2 sl võid, 1 sibul, 3 sl vett, 100 g sojakastet, mõni tilk konjakit, 1 tl hakitud petersellilehti.

Vutid hõõrutakse õliga segatud maitseainetega sisse, lastakse tund aega seista ja grillitakse siis elektrigrillis või sütel. Kastmeks kuumutatakse peenekshakitud sibul võis klaasjaks, lisatakse veega segatud sojakaste ning kuumutatakse veel. Lõpuks lisatakse petersellilehed.

Saialõigud praetakse võis kuldkollaseks. Igale lõigule tõstetakse üks lind. Kaste antakse juurde igale sööjale eraldi alusel.

MARJAD KÜPSISTE JA BUBERTIGA

500 g (külmutatud) marju (maasikad, vaarikad, sõstrad vm), 200 g küpsiseid, 1/2 l piima, 2 sl jahu, 3 sl suhkrut, 3 muna, riivitud sidrunikoort või 1 sl rummi.

Kui marjad on külmutatud, siis kõigepealt sulatatakse. Küpsised murtakse tükkideks, pannakse kausi (kausikeste) põhjale, peale jaotatakse marjad ja raputatakse veidi suhkrut peale. Piim segatakse jahuga ning kuumutatakse segades keema, lisatakse suhkruga vahustatud munakollased, lastakse uuesti peaaegu keema tõusta (aga ei keedeta!). Tulelt võetud toidusse segatakse vahustatud munavalged, toit tõstetakse marjadele, kaunistatakse marjadega.

KAERAHELBE-JÄÄTISETORT

300 g suhkrut, 100 g jahu, 1 l kaerahelbeid, 300 g margariini, 1 kg jäätist, värskeid, külmutatud või kompotimarju, 100 g vahukoort, 100 g šokolaadi, hakitud pähkleid.

Suhkur, jahu ja kaerahelbed segatakse omavahel ning seejärel sulatatud margariiniga. Taignast küpsetatakse 3-4 õhukest tordipõhja 225 kraadises ahjus, kuni muutuvad helepruuniks (umbes 15 minutit).

Jahtunud põhjad pannakse jäätisega kihiti, vahele marju. Pealmisele põhjale tõstetakse vahukoor, millele omakorda tsellofaantorbikust sõristatakse sulatatud šokolaadiga tihe ruudustik ja puistatakse hakitud pähkleid.

KOHUPIIMA-KOHVIMAGUSTOIT

1 pakk (250 g) kohupiima, 100 g hapukoort, 1/2 klaasi suhkrut, 1 tl lahustuvat kohvipulbrit või 2 sl hästi kanget kohvi, pisut soola, kaunistuseks hakitud šokolaadi või marmelaaditükikesi, (piima).

Kohupiim hõõrutakse puulusikaga ühtlaseks või aetakse läbi sõela, lisatakse teised toiduained ja klopitakse võimalikult kergeks vahuks. Kui kohupiim on kuiv, on vaja lisada veidi piima või veel koort. Antakse lauale magustoidunõudes, kaunistatakse šokolaadi või marmelaadiga, võib ka keedise või kompotipuuviljaga.

Allikad: "Nõukogude naine" 1/1984, 10/1984, 11/1984, 12/1984