Ahjuõunad kaera-mandlitäidisega

  • 4 kõvemat sorti õuna

Täidis:

  • 50 g võid
  • 2 sl tumedat suhkrusiirupit
  • 2 sl kaerahelbeid
  • 2 sl mandlilaaste

Kastmeks:

  • Vahukoort, vaniljejäätist või toorjuustu

Lõika õuntel „kaas” pealt ja uurista õõnsus täidise jaoks.

Määri õõnestatud (aga koorimata) õunad pealt võiga ja aseta lõikepinnaga allapoole küpsetuspaberiga kaetud ja võiga määritud ahjuplaadile.

Küpseta 200º ahjus umbes 20 minutit.

Sulata või väikeses potis. Lisa siirup, kaerahelbed ja mandlilaastud ning kuumuta väikesel tulel 5 minutit.

Jaga täidis õuntesse, lisa meelepärane kaste, aseta „kaaned” peale ja serveeri kohe!

Martsipaniga täidetud ahjuõunad vanillikastmega

  • 6 suuremat hapukat talveõuna
  • 120 g martsipani
  • 3 sl 35% rõõska koort
  • kaneeli
  • serveerimiseks vanillikastet

Lõika õunad põikipidi pooleks ja uurista mõlemast poolest seemnekojad välja nii, et põhi jääb alles.
Suru martsipan kahvliga pehmemaks ja sega koorega. Tõsta segu lusikaga õunapoolikutesse. Riputa pinnale kaneeli ja hakitud pistaatsiapähkleid. Tõsta õuna varrega pool kaaneks peale.

Küpseta õunu 200 kraadi juures u 15 minutit.

Serveeri soojalt koos vanillikastmega.

Vanillikaste

  • 1 muna või 2 munakollast
  • 2–3 sl suhkrut
  • mõni tera soola
  • 1 kuhjaga sl maisitärklist
  • 4 dl täispiima või kohvikoort
  • 1 sl vanillisuhkrut

Hõõru muna suhkruga lahti, lisa sool, tärklis ja piim või koor. Kuumuta hästi madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja korraks vulpsatab. Siis tõsta see otsekohe tulelt. Sega hulka vanillisuhkur ja jahuta pidevalt vispliga segades (jahtumise kiirendamiseks võid nõu asetada jää peale). Kui jätta lihtsalt seistes jahtuma, võib muna tükki tõmmata.