RETSEPTID | Taimsed hõrgutised taasiseseisvumispäevaks: marjakook, kukeseenepirukas ja paneeritud baklažaan


RETSEPTID | Taimsed hõrgutised taasiseseisvumispäevaks: marjakook, kukeseenepirukas ja paneeritud baklažaan
Foto: Matle Haavistu

Sellisel erilisel päeval nagu seda on Eesti taasiseseisvumispäev tahaks ikka lauale panna midagi eriti pidulikku ja põnevat. Taimne Teisipäev pakub välja kolm suurepärast pidurooga, mis sobivad nii perekeskis tähistamiseks kui ka külalistele serveerimiseks.

Kalamaitseline paneeritud baklažaan pakub üllatavaid maitseelamusi ja kukeseenepirukas kaob kindlasti laualt kiiremini, kui selle valmistamiseks aega kulus. Parajalt magus ning hapukate marjadega marjatort võlub kahtluseta nii suuremaid kui ka väiksemaid pidulisi. Maitseküllast taasiseseisvumispäeva kõigile!

Kalamaitseline paneeritud baklažaan

Vaja läheb:

  • Baklažaan 2 kg
  • Norilehed 6 tk
  • Kikerhernejahu 200-300 g
  • Sool
  • Pipar
  • Õli praadimiseks
  • Vesi

Valmistamine:

Lõika baklažaan umbes 0,5 cm paksusteks ketasteks. Soola kergelt kettad üle ja jäta 30 minutiks seisma. Valmista paneering. Purusta kutteris norilehed, lisa need kikerhernejahule ja maitsesta segu pipraga, lisa vett ja vispelda seni kuni segu on hapukooretaoline.

Paneeri baklažaani kettad valmistatud segus. Prae pannil kuumas õlis, kuni krõbedaks muutumiseni.

Kukeseenepirukas

Muretaigen:

  • 150 g jahu
  • 100 g margariini
  • 0,5 tl soola
  • 1 spl vett
Seotud lood:

Täidis:

  • 200 g kukeseeni
  • 1 suur sibul
  • 200 g kikerhernejahu
  • Peotäis värsket tilli
  • 150 ml vett

Muretaigna valmistamine:

Sõtku kokku toasoe margariin, jahu ja sool. Taigen peab jääma hästi vormitav, vajadusel lisa vett. Pane taigen ümmargusse 26 cm vormi ja kata põhi ühtlaselt, torka põhja kahvliga mõned augud. Lase taignal koos vormiga seista külmikus, kuni valmistad täidise.

Täidise valmistamine:

Haki väikesteks kuubikuteks sibul ja kukeseened. Prae kuumal pannil. Lisa segule till. Lase jahtuda. Sega praetud kukeseentele hulka kikerhernejahu, lisa vett, kuni segu on ühtlane, segu peaks olema valatav. Maitsesta soola ja pipraga.

Küpseta 180 kraadises ahjus 10 minutit ette pirukapõhi. Kui see on kergelt krõbe, kalla peale täidis ja küpseta veel 15-20 minutit.

Marjatort

Biskviit:

  • 300 g nisujahu
  • 150 g suhkurt
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 100 ml õli
  • 300 ml taimset piima
  • 1 tl õunaäädikat

Marjakreem:

  • 400 g kaeravahukoort
  • 150 g vaarikaid
  • 1 spl tuhksuhkrut

Toormoos:

  • 100 g vaarikaid
  • 1 spl suhkrut
  • Kaunistuseks omal valikul värskeid marju

Pane ahi sooja 180 kraadi juurde. Kaalu välja jahu ja muud kuivad koogi koostisosad. Mõõda välja vedelikud eraldi kaussi. Sega märjad ja kuivad koostisosad eraldi kaussides. Pane 26 cm diameetriga vormi küpsetuspaber. Kui ahi on soe, sega märjad ja kuivad koostisosad kokku ja vala taigen vormi. Küpseta 20 minutit.

Valmista vaarikatest toormoos. Vahusta kokku vaarikad, tuhksuhkur ja kaeravahukoor. Lase biskviidil jahtuda. Lõika biskviit kaheks kihiks, määri moos alumisele biskviidikihile. Seejärel natuke marjakreemi. Pane teine kiht biskviiti peale ja kata näiteks pritskotti kasutades kogu kook ülejäänud kreemiga. Kaunista vabalt valitud värskete marjadega.