Mõned neist on suurepärased rohud, mõned nautimiseks nii keha kui ka hinge rõõmustajana.

Iga retseptiga püüan edasi anda ka tunde või meeleolu, mis mind nende taimedega suheldes on saatnud ja mu hingele toitu pakkunud, kirjutab Irje Karjus oma uues raamatus "Hingeteed." Raviretseptide juures püüan leida seletuse sellele, miks teatud haigused meid tabavad või millele tähelepanu juhivad: lähtun haiguste metafüüsilisest tähendusest ja teen seoses sellega ka taimevaliku retseptidesse. Nii joodan oma keha ja hinge korraga kui ühte tervikut.

Kuusevõrse jõujook

Korjan 2 klaasi kuusevõrseid ja kaks mündivart koos lehtedega, purustan need blenderis vähese veega, lisan liitri vett ja jätan kümneks minutiks seisma, siis kurnan. Naudin imeilusat helerohelist jõujooki.

Kuusk kingib loomingulisust ja inspiratsiooni. Kuusk sarnaneb muusikaga, mis haarab inimese tasapisi täielikult oma võimusesse ja lahustab ta endas. Kuusk on jõu ja tugevuse sümbol. Selle puu läheduses viibides kaovad nukrus, pelglikkus, pessimism ja ihnus. Kui viibin palju kuuse läheduses, pöördub kogu elu paremuse poole: mured ja hirmud vähenevad,ellusuhtumine muutub positiivsemaks.

Otsustasime kodus istutada igale pereliikmele hingepuu.Valisime selleks puuks kuuse. Just kuusk on see puu, mis vanasti taludes pidi kaitsma külmade tuulte ja kurja silma eest. Kuused istutasime kohe saunamaja taha. Kõik istikud olid istutades ühesuurused. Käisime ise neid metsast toomas. Ja nii need kuused kasvama hakkasid. Igal kevadel kasvatasid nad külge kasvud, millest kasvasid edasi tugevad oksad.

Aastate pärast hakkasime märkama, et kuuse aastane areng ja väljanägemine, tema suurus on vastavuses sellega, mis vastava pereliikmega on toimunud. Vanematele istutatud puud kasvasid kohe kõige suuremaks ja teised just nagu lapsedki riburada järele. Kõik, mis juhtus pereliikme elus, hakkas paistma ka puu peal. Näiteks sel aastal, kui üks meie lastest sai raske peatrauma, oli ka kuusetipp okkatu ja kiskus kõveraks. Loominguliselt või muul viljakal aastal kasvatas vastav kuusk tohtul hulgal kasve.

Kolmandale lapsele tõin metsast pisikese kuusekese. Teised ei uskunud, et see eluvõimu sisse saab. Kuid selleks ajaks olin juba veendunud,et kui istutame hingepuu, siis kasvab ta inimesega kokku. Tüdrukule istutatud puu hakkas peagi uhkelt kasvama ja kasvatas endale imeilusa tiheda oksastiku.Nüüdseks on need kuused saanud meie iga-aastaseks ennustajaks ja hingepeegliks.Nad on kasvanud suureks ja võimsaks ning pakuvad meile oma siirast toetust.

Naistepunamärjuke

Võtan liitrise purgi ja täidan selle poolenisti naistepunaõitega. Valan peale viina ja hoian purki päikesevalges nädal aega. Edasi panenpurgi kappi ja lasen tõmmata kuu aega, siis kurnan taimed välja ja villinmärjukese väikestesse pudelitesse.

Võta seda märjukest lonksuke, kui vajad valguskiirt oma elluvõi tunned, et stress hakkab ligi hiilima. Kui õhtud tunduvad liiga pimedad japäikest on päeval vähe, siis on see märjuke asjakohane.

Legend räägib, et kui Ristija Johannese pea toodi kandikul Herodes Antipase tütrele näidata, langes maha verepisaraid, millest kasvas nn Johannese lill. Naistepuna korjatakse enne jaanipäeva või veel parem jaaniööl,siis on tal eriti tugev ravitoime. Naistepuna sisaldab hüperetsiini, mis mitmekordistab päikese toimet organismile, see on lisavalguskiir, mis muudab Su elu päikeselisemaks.

Naistepuna on masenduse vastane taim. Ta on tähtsal kohal siis, kui on kadunud eluisu ja -jõud, kui kadunud on usk ja julgus. Inimesel on tunne, et ta ei jaksa enam edasi elada, ta on ebakindel oma võimetes ja tunneb end alaväärsena teiste inimeste suhtes. Inimene ei ole võimeline oma elu olu parandama, ta näeb oma elu justkui kõrvaltvaataja, ta on alistunud ja haavatud.

Naistepuna annab jõudu ja lootust tulla toime raskustega, tõuseb eneseväärtustamine. Naistepuna annab valguskiire, mille abil inimene suudab uuesti leida elurõõmu. Inimene suudab pidada kinni oma tõekspidamistest ja ei ole sõltuvuses teiste kriitikast. Naistepuna annab juurde indu ja lubab näha uusi võimalusi ning väljakutseid elus.

Naistepuna on põletikuvastane, soolelihaseid lõdvestav, sapieritust suurendav ja haavu parandav. Temaga ravitakse depressiooni ja masendust.Ta on rahustava toimega ja teda kasutatakse närvihaiguste ja naistehaiguste raviks, olgu tegu siis puuduva menstruatsiooni või liigse verejooksuga.

Külmadel talveõhtutel tuleb naistel vahel tunne, et peaks naistepuna jooma, et puna palgele saaks. See on ikka üks hea soojendatud marjavein, kuhu on lisatud pisut naistepuna ja mett. See jook teeb keha jasüdame soojaks. Istume ja jutleme, mõnus on olla. Kui igaüks oma koju läheb, onpalged punased ja hing rahul.

Naistekas avaldab retsepte Irje Karjuse uuest raamatust "Hingeteed".