Kalkuni praad

1 kalkun
soola
vett
1-2 sl mahla
1 kg õunu

Kaste:
1-2 tl jahu
4 sl rõõska või hapukoort

Puhasta ja pese kalkun ning hõõru seest ja väljast soola ja hapu mahlaga. Kõhuõõnde pane pestud õunad ja õmble avaus kinni. Kinnita ka tiivad ja jalad. Ettevalmistatud kalkun pane, rind ülespoole, äärega ahjupannile. Pruunista kuumas (200 °C) ahjus. Seejärel vala peale vett ning vähenda kuumust (125-135° C).

Kasta aeg-ajalt lindu pannile valguva leemega. Vajadusel lisa pannile vett. Kalkun küpseb 2-3 tundi. Enne sööma asumist eemalda niidid. Võta täidis välja. Lõika kalkun tükkideks ning aseta soojendatud vaagnale võimalikult linnukujulisena. Ümber linnu aseta pruunid kartulid ja õunad. Praeleemest valmista kaste.

Rahakala

Rahakalaks sobib värske, suurte soomustega kala - näiteks latikas, säinas, karpkala vms. Kala puhastamisel ära eemalda pead ega soomuseid, võta ettevaatlikult välja ainult sisikond. Hõõru kala seest ja pealt soolaga. Pane kala rasvainega määritud piklikule pannile ning küpseta keskmise kuumusega ahjus ilma kaaneta, et soomused lahti lööks. Maitsesta kala sidruni ja tilliga. Serveeri tervelt.

Maksapasteet

0,5 kg maksa
100 g pekki
100 g võid
1 sibul
pipart
muskaatpähklit
soola
veidi sellerit
1 petersell
2 porgandit
lihaleent
veidi konjakit
suhkrut

Tükelda pekk ning prae koos puhastatud köögiviljadega ning hauta. Lisa pestud, kõõlustest puhastatud maks ja hauta koos maitseainetega pehmeks. Aja maks 2-3 korda läbi hakkmasina, lisa kurnatud hautamisleem ja puulusikaga kloppides või. Maitsesta lõplikult (konjak, suhkur). Pane pasteet kaussidesse või vormi ja lase jahedas tarduda.

Silgurullid

1 kg silku
1 keskmine sibul

Marinaad:
2,5-3 kl vett
1 porgand
1-2 sibulat
6 tera pipart
3 tera vürtsi
2 tera nelki
soola
suhkrut
2-4 sl 30% äädikat

Marinaadi valmistamiseks lõika porgandid ja sibul ratasteks ning keeda poolpehmeks. Lisa sool ja maitseained. Keeda kuni porgandid ja sibulad on pehmed. Lisa äädikas ning jahuta. Eelnevalt külmas vees leotatud silkudelt eemalda pea, sisikond ja luud. Lõika silgud pikuti pooleks.

Silgupooled rulli pea poolt alates kokku ja kinnita puutikuga (nt. hambaorgiga). Rullid aseta purki ning vala peale jahtunud marinaad. Lase silkudel umbes 12 tundi külmikus või jahedas kohas tõmbuda.