Soja kasulikkuse kohta loe rohkem artiklist
. Mis on sojaliha?

Sojaliha sisaldab:

- valku 54% (kõikide asendamatute aminohapete tasakaal)

- rasva 2%

- A,B,E,PP ja teiste vitamiinide gruppe

- mineraale, fosforit, rauda, kaaliumi, magneesiumi, naatriumi, kaltsiumit.

Kolesterooli, kleepuva aine, toksiliste ja kantserogeensete ainete puudumine, mida leidub loomsetes produktides, teeb sõjalina suurepäraseks profülaktiliseks vahendiks vähi, südamearterite, osteoporoosi, diabeedi- ja teiste haiguste puhul. Säilivusaeg tavalistes tingimustes on üks aasta.

Kanamaitselised sojakotletid

100 g kanamaitselisi sojakotlette keeta maitsestatud vees (till, petersell, sibul, küüslauk, loorber või puljungikuubikud) 20 min. Keeduvesi ära valada ja kotletid nõrutada. Peale nõrutamist kasta kotletid tomati - või mõnda muusse kastmesse, mis on veidi paksem. Mõlemad pooled keerata riivsaia sees ja praadida kaane all mõlemalt poolt pruunikaks.

Pikantsed sojakuubikud

100 g pikantseid sojakuubikuid
l suur sibul
3 küüslaugu küünt
maitseaineid
2 spl. jahu
100 g hapukoort
1 kl vett

Pikantsed sojakuubikuid keeta maitsestatud vees (till, petersell, sibul, küüslauk, loorber või puljongikuubikud) 15-20 min. Keeduvesi ära valada ja kuubikud nõrutada. Sibul ja küüslauk praadida kuldpruuniks, lisada kuubikud ja maitseained ning praadida veel pisut. Lisada jahu ja segada hästi hoolega. Lisada vesi ja hapukoor, segada ühtlaseks massiks ja hautada kaane all tasasel tulel veel 10 min.

Sojaböfstroogonov pekingi moodi

100 g sojaböfstroogonovi pekingi moodi
2 hakitud suurt sibulat
3 hakitud suurt küüslaugu küünt
200g vett
100 g teravat tomatikastet (võib ka kasutada ketšupit, seene- tomati kastet, letšot)
loorberit, soolaja teisi maitseaineid vastavalt maitsele

Sojabfstroogonov keeta maitsestatud vees (till, petersell, sibul, küüslauk, loorber või puljongikuubikud) 15 min. Keeduvesi ära valada ja natuke nõrutada. Keedetud böfstroogonov panna koos ülejäänud ainetega haudepotti ja asetada ahju 200°C juurde hauduma tunniks ajaks. Kui kasutada seene-tomati kastet või letšot, tuleks enne need köögikombainis vähese veega purustada ühtlaseks massiks.

Sojabiifsteegid

Sojabiifsteeke keeta 25 min. maitsestatud vees (till, petersell, sibul, küüslauk, loorber, või puljongikuubikutega), nii mitu biifsteeki kui mitu rulli soovite saada. Keeduvesi ära valada ja biifsteegid nõrutada. Aseta biifsteegid eraldi taldrikule ja määri ühelt poolt sojakastmega või mingi muu maitsestatud vedelikuga. Täidiseks võib kasutada vastavalt maitsele keedetud porgandit, paprikat, tükeldatud sibulat, küüslauku, oliive, maitserohelist.

Täidis asetada biifsteegile ja keerata rulli ning siduda niidiga kinni. Rulli keeratud biifsteegid panna määritud pannile ja küpsetada ahjus 200-250°C juures pool tundi, vajadusel keerata, et mõlemad pooled saavutaksid kuldpruuni värvuse. Enne serveerimist eemaldada niidid. Serveerida soojalt.

Azuu

3 sojabiifsteeki
2 sibulat
4 hapukurki
3 spl taimeõli
2 spl tomatipastat
1 spl jahu
soola, pipart maitserohelist

Biifsteegid keeta maitsestatud vees (till, petersell, sibul, küüslauk, loorber või puljongikuubikud) 25-30 min. Keeduvesi ära valada ja biifsteegid pressida võimalikult kuivaks. Pressitud biifsteegid asetada kastmesse ja hautada tasasel tulel veel 15 min.

Kaste

Hapukurgid lõigata õhukesteks viiludeks ja asetada vähesesse vette. Peeneks hakitud sibul praadida õlis kuldpruuniks ja lisada jahu ja tomatipasta. Keeta 2-3 min. ja lisada kurgid ja maitseained. Enne serveerimist lisada maitseroheline.

Sojapiima kokteil

100 g sojapiimapulbrit
l banaan
lOOg maasikaid (võib ka kasutada teisi marju)
900 ml külma vett

Kõik ained asetada köögikombaini, purustada ja vahustada kokteiliks. Enne serveerimist võib kallata läbi tiheda sõela, et marjade seemned ei jääks kokteili sisse.

Sojakohupiimakreem

250g sojakohupiima
50g sojapiimapulbrit
150 g vett
maitsestamiseks vaniljet, sidrunimahla, mett, kaneeli
Kõik ained vahustada mikseris ühtlaseks massiks. Maitsestamiseks võib veel kasutada marju.

Ahjupraad

150g sojakotlette
kartuleid
porgandeid
majoneesi
maitseaineid
maitserohelist
sibulat

Kotletid keeta maitsestatud vees (till, petersell, sibul, küüslauk, loorber või puljongikuubikud) 25-30 min. Keeduvesi ära valada ja kotletid nõrutada. Peale nõrutamist lõigata kotletid pooleks ja praadida kergelt pannil koos sibula ja maitseainetega natuke. Valmis liha panna ahjuvormi ja asetada peale kuubikuteks lõigatud kartulid ja porgandid, lisada veidi vett või puljongit. Pealt katta majoneesiga ja küpsetada ahjus kuni kartulid ja porgandid on pehmed. Enne serveerimist raputada peale maitserohelist.

Kotletid

100 g sojahakkmassi
100 g keedetud läätsi
100 g peeneid kaerahelbeid või riivsaia
2 hakitud suurt sibulat
3 hakitud küüslaugu küünt
soola, maitseaineid vastavalt maitsele

Sojahakkliha keeta maitsestatud vees (till, petersell, sibul, küüslauk, loorber, või puljongikuubikutega) 10 min. Keeduvesi ära valada ja sõelal nõrutada. Keedetud hakkmass, läätsed ja teised ained segada korralikult ja vormida saadud segust kotletid. Küpsetada ahjus või praadida pannil ühtlaselt pruuniks.

Sojapasteet

450 g sojaube
450 g sibulat
1/3 pk degustat
soola

Sojaube keeta tasasel tulel 2 tundi. Peale keetmist oad loputada külma veega. Keedetud oad panna köögikombaini, lisada vesi nii, et vesi kataks oad. Oad purustada ühtlaseks massiks. Ubade massile lisada peenestatud sibul, degusta ja sool vastavalt maitsele. Segu valada õliga määritud kõrge äärega pannile ja küpsetada ahjus 250-300°C juures kuldpruuniks. Natuke segada ja küpsetada veel veidi (kuni sibul on pehme). Küpsenud mass lasta jahtuda. Peale jahtumist vahustada köögikombainis ühtlaseks massiks. Vajadusel võib lisada veel maitseaineid.

Vormiroog

450g sojaube panna ööseks külma vette. Leotatud oad loputada külma veega. Oad purustada köögikombainis tulise veega nii, et vesi kataks ube. Mikserdada nii kaua, kuni segu muutub ühtlaseks massiks. Valmis segust võib valmistada nii soolast kui ka magusat vormi.

Soolane vorm

Valmis massile segada hulka 5 peenestatud sibulat, 500g keedetud makarone (võib teha ka keedetud kartulitega), soola, maitseaineid vastavalt maitsele. Segada kõik korralikult läbi ja valada määritud vormi 2cm paksune kiht ning küpsetada ahjus 180-200°C juures kuldpruuniks.

Magus vorm

Valmis massile lisada kuivatatud ja hakitud puuvilju (rosinad, datlid, aprikoosid, viigimarjad), marju, veidi mannat, maitsestamiseks vaniljet, kaneeli. Segada korralikult läbi ja valada määritud vormi 2cm paksune kiht. Küpsetada ahjus 180-200°C juures kuldpruuniks. Serveerida võib kisselli, mahla või ka magusate kastmetega.