Lisaks peeti tomatit afrodisiaakumiks ning kutsuti Pomme d’amour ehk armastuseõun.

Tomatid sisaldavad palju lükopeeni, mida leidub vereplasmas ning suure lükopeenisisalduse tõttu on ka värvus punane. Lükopeenisisaldus suureneb tomati soojana töötlemisel, näiteks värskes tomatis on lükopeenisisaldus 3025, keedetud tomatis 4400, tomatimahlas 9318 µg lükopeeni 100g kohta.

Enim toitaineid leidub tomati koores, seepärast on näiteks koortega valmistatud tomatipüree kasulikum kui kooritud tomatitest tehtud püree.

Soovitavam on kasutada tumedamaid tomateid, sest neis on rohkem lükopeeni ning ka maitse on parem. Lükopeen koos betakaroteeniga on antioksüdant, vähendades paljude haiguste riski nagu näiteks südame-ja veresoonkonna haigused, luuhõredus, teatud vähivormid ning diabeet. Tomateid on ka kollast värvi, mis sobivad ka allergikutele, kes ei talu tomatis leiduvat looduslikku punast värvainet.

Maitse tuleb kõige paremini esile, kui tomat korjata küpsena varre küljest. Poes müüdavad tomatid korjatakse aga ära rohelisena ning järelküpsevad etüleenis, seetõttu on nende värv heledam ning maitse vähem intensiivne. Kuigi tomatis on palju lükopeeni, on seal ka palju teisi kasulikke toitaineid. Uuringud on näidanud, et need ained aitavad kaasa parema tervise saavutamisele. Näiteks loomadel tehtud testid on näidanud, et tervetest tomatitest valmistatud tooted kaitsevad paremini eesnäärmevähi vastu kui ainult lükopeeni sisaldavad toidulisandid.

Tomatites leiduvad orgaanilised happed osalevad aktiivselt seedimises, aktiveerivad kõhu tööd ja pankrease näärmeid. Seetõttu tuleks ka tomatitele rõhku panna just hommikuti. Õhtul tomati kallale asudes võid saada hoopis kõhupuhitused.

Tomati kasulikud omadused:

Vähekaloriline tervisepomm : tomatis on ca 20 kalorit, kuid sisaldab palju kasulikke aineid nagu lükopeen, beetakroteen, E-vitamiin ja C-vitamiin.

Kaitseb nahka: tomatite intensiivne punane värv tuleb pigmendist lükopeen, mis on efektiivne antioksüdant ning kaitseb tomatimarja päikese kahjulike UV-kiirte eest ning uuringud on näidanud, et kui inimese veres leidub suures koguses lükopeeni, kaitseb see ka meie nahka tugeva päikesekiirguse eest.

Ennetab vähi teket : lükopeenil on vähki, eriti eesnäärmevähki ennetavad omadused, ning lisaks mõjub vähirakke pidurdavalt.

Tomat on väga tervislik, sest sisaldab palju kasulikke vitamiine: A-, C-, K- ja E-vitamiini, lisaks mikroelemente nagu vask, raud, jood, fluor, tsink, kaalium ja magneesium.

Tomatimahl on suurepärane seedetegevuse reguleerija, alandab vererõhku ja tugevdab verekapillaare.

NB! Tomatite lehed on mürgised ning neid ei tohiks süüa.

Allikas: alltommat.se