Soolased ja magusad muffinid

 (2)
ounarosinamuffinid

ÕUNA-ROSINA MUFFINID

Mahlased õunamuffinid maitsevad kõige paremini, kui kasutad kodumaiseid hapukaid õunu.

• 100 g võid
• 2 dl suhkrut
• 2 muna
• 2 dl nisujahu
• 2 tl küpsetuspulbrit
• 3 dl kaerahelbeid
• 1 sidruni riivitud koor
• 1 dl rosinaid
• 1,5 dl piima

Õunatäidis:
• 2 õuna
• 3 sl hakitud kreeka pähkleid
• 1 sl suhkrut
• 1 tl kaneeli
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad. Sega jahu küpsetuspulbriga. Lisa jahusegu, kaerahelbed, riivitud sidrunikoor, rosinad ja piim, sega ühtlaseks. Jaga taigen õliga pintseldatud muffinipanni avaustesse või kahekordsetesse pabervormidesse. Koori ja lõika õunad väikesteks kuubikuteks, sega suhkru, kaneeli ja pähklitega. Tõsta täidis muffinitele. Küpseta 200° juures 15–20 minutit.

OLIIVIMUFFINID

Ürdid ja küüslauk annavad muffinitele mõnusalt vürtsika maitse. Serveerimiseks kasuta maitsestatud toorjuustu.

• 4 dl jahu
• 0,5 dl kartulitärklist
• 2 tl küpsetuspulbrit
• 1 tl punet
• 0,5 tl ürdisoola
• 2–3 küüslauguküünt
• 2 dl hapukoort
• 80 g sulatatud võid
• 2 muna
• 1 dl tükeldatud oliive
Kaunistamiseks: • 12 oliivi
Sega jahu, kartulijahu, küpsetuspulber, pune ja ürdisool. Eraldi nõus sega hapukoor, sulatatud või, lahtiklopitud munad, tükeldatud oliivid ja purustatud küüslauguküüned. Sega kõik kokku. Tõsta taigen õliga määritud panni avaustesse või pabervormidesse ja torka igasse muffinisse terve oliiv. Küpseta 200° juures 20 minutit.

FETAJUUSTU MUFFINID

Soolaste muffinite puhul tasub kasutada nisujahu kõrval ka grahamjahu, nii saad tervislikumad küpsetised. Viimase puudumisel võta nisujahu sellevõrra rohkem.

• 2 dl nisujahu
• 1 dl grahamjahu
• 0,5 tl soola
• 2 tl küpsetuspulbrit
• 100 g võid
• 1 sl vedelat mett või siirupit
• 2 muna
• 1,5 dl hapukoort
• 1 tl punet
• 200 g fetajuustu
• 1 punane paprika
Sega jahud, sool ja küpsetuspulber. Sulata või ja mesi, lase pisut jahtuda ning lisa lahtiklopitud munad, hapukoor ja pune. Vala jahusegu hulka, sega läbi. Lisa kuubikuteks lõigatud fetajuust ja paprika, sega nii vähe kui võimalik. Tõsta taigen vormidesse ja küpseta 200° juures 20 minutit.

KAKAOMUFFINID KIRSIMOOSIGA

Maitsvad ja mahlased šokolaadimaitselised muffinid, millele kirsimoos lisab vajalikku hapukust.

• 100 g võid
• 1,5 dl suhkrut
• 2 muna
• 4 dl nisujahu
• 2 tl küpsetuspulbrit
• 1,5 dl piima
• 2 dl kirsimoosi
• 2 sl kakaod
• 100 g sukaati (või 2 sl riivitud apelsinikoort)
Vahusta suures kausis toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval munad ja seejärel piim. Sõelu hulka kakao, nisujahu, küpsetuspulber ja sukaat (või riivitud apelsinikoor), sega ühtlaseks taignaks. Täida õliga pintseldatud panni avaused või pabervormid kolmveerandi ulatuses taignaga ja tõsta igasse vormi teelusikatäis moosi. Küpseta 180° juures 15–20 minutit või kuni küpsetised on kuldpruunid. Lase jahtuda restil 5 minutit, enne kui need vormist välja võtad.