Liiga pika säilitamise puhul võivad ensüümid rikneda, samuti ei talu rasvased ained säilitamist nii hästi kui vähemrasvased. Üldiselt võib öelda, et nii marjad, puu- ja köögiviljad kui ka seened taluvad külmutamist umbes aasta jagu ehk ühest saagist teiseni.

Sügavkülmutamise põhitõed

• Külmuta keset parimat saagiaega, kui viljad on värskelt valminud ja hinnalt soodsad.
• Külmuta vaid parimad marjad.
• Külmutamiseks paki ained väikesteks portsjoniteks, edaspidi on pisemaid pakke igapäevasel söögitegemisel hõlpsam kasutada.
• Suru külmutamispakendist õhk välja, sest lamedad pakendid külmuvad kiiremini ja võtavad vähem ruumi.
• Sule pakendid võimalikult õhukindlalt, et ained ei kuivaks ega võtaks muid aroome külge.
• Vedelikurohkete ainete külmutamisel arvesta, et külmas vedelik paisub ja vajab seega lisaruumi.
• Ära unusta pakendile märkida infot pakendi sisu ja sügavkülmutamise alguskuupäeva kohta.

Marjade ja puuviljade sügavkülmutamine

Vajadusel loputa marjad veega üle. Külmuta marjad tervena, viiludena või püreena. Koorega puuviljadel, näiteks õuntel, eemalda koor ja seemnekoda.

Külmutades tasub kindlasti kasutada suhkrut, kuna see aitab säilitada marjade C-vitamiinisisaldust, värvi ja loomulikku aroomi. Suhkrut tuleb lisada vahekorras: 1 kg marju + 1–2 dl suhkrut.

Köögiviljade külmutamine

Enamik köögivilju vajab enne külmutamist kuumtöötlemist, et lõpetada elusrakkude keemilised protsessid. Vastasel juhul kannatab külmutatud köögiviljade kvaliteet.

Kuumtöötlemiseks lase vesi keema ja kalla tükeldatud köögiviljad keevasse vette. Keetmisajaks peetakse aega, mis kulub vee uuesti keemaminemiseks. Jahuta köögiviljad kiiresti jooksva külma vee all või jäävees ja nõruta. Pakenda ja külmuta kohe.

Kuumtöötlemist mittevajavad köögiviljad:
• porgand, kaalikas ja naeris riivituna
• tomat viiludena
• porru viiludena
• ürdid (till, petersell, murulauk, basiilik) hakituna
• paprika viilude või kuubikutena
• suvikõrvits kuubikutena