Ürituste eesmärgiks on ELi veinide süsteemi tutvustamine tarbijatele, konkreetsetes regioonides kindlatest viinamarjasortidest valmistatud ELi veinide tuntuse parandamine ning vastutustundliku alkoholitarbimise propageerimine Balti riikides.

Esimene Vahuveiniõhtu toimus Tallinnas 25. augustil, mil veiniekspert Kristjan Markii Eesti Sommeljeede Assotsiatsioonist tutvustas vahuveini valmistamise peensusi ja ajalugu.

„Oluline on inimestes kinnistada arusaam, et vahuveinide tundmine on tähtis. Juba ainuüksi veinipudeli etiketil olev info ütleb meile väga palju. Pärast selle läbilugemist oleksime nagu peaaegu seda veini juba maitsnud: selle maitse kohta annab meile hulgaliselt teavet päritoluregioon, viinamarjade korjamise aasta, laagerdamine ja märgistus. Kahjuks teab enamus ühiskonnast nendest asjadest väga vähe. Seetõttu tekkiski vajadus tõsta veinitarbimise kultuuri kõrgemale tasemele,“ jagasid õhtu jooksul tekkinud mõtteid ürituse organiseerijad.

Veinieksperdi selgitusi saatis üritusel kvaliteetvahuveinide degustatsioon. Veinide kohta kuuldud teoreetiline info ja läbiarutatud maitseomadused aitasid üritusel osalejatel avastada maitsenüansse Leedus valmistatud hoolikalt valitud kvaliteetvahuveinides Chardonnay, Muscat, Riesling ja kuiv Rose. Külalisi kostitati spetsiaalselt veini kõvale valmistatud gurmeesuupistetega.

„Kõige parem viis vahuveiniga tutvumiseks on seda proovida, puudutada veinitootmise ajalugu ja peensusi ning avastada veini maitseomadused isikliku kogemuse kaudu,“ väitsid Vahuveiniõhtu korraldajad.

Jaga
Kommentaarid