Kartulipuder vorstirattas

Võta mistahes rõngasse keeratud keeduvorsti, kui suur pere, võta neid kohe paar-kolm ja säti suuremaks rattaks kokku. Lõika väitsaga sälgud sisse, tõsta pannile. Sälkudesse torka kas tomatirattaid, juustu, pannil eelnevalt pehmeks küpsetatud paprika- või pruunistatud sibularattaid, õunalõike.

Pane 15 minutiks üsna kõvasse ahju küpsema. Keeda pehmeks tosin kartulit, tambi need pudruks, kalla juurde klaasitäis kuuma piima (kartulipuder ei taha külma piima) ja terake soola. Minu meelest klapib kartulipudru sisse hästi natuke riivitud küüslauguküünt. Tõsta puder vorstirattasse ja tee lusikaotsaga sikid-sakid peale. Lükka veel korraks ahju. Pärast raputa rohelist kraami kah manu.

Kes aga kõvasti taimetoitlusse kaldub, võiks teha

üleküpsetatud aedvilju.

Kõigepealt peaks sul olema varuks keedetud porgandeid, keedetud lillkapsast (võib ka peakapsast), keedetud aedoakaunu, konservherneid. Kastmeks sulata paar supilusikat võid, milles kuumuta sama palju nisujahu. Siis vala sekka pool liitrit koorest piima ja keeda kogu aeg segades paksenemiseni. Jahuta veidi, lisa kolmveerand klaasi riivitud juustu.

Pane pisut väiksemaks lõigatud köögiviljad määritud ahjuvormi, vala kastmega üle ja küpseta 200 kraadi juures, kuni kaste pruunikaks tõmbab.

Nüüd on ka aeg tasapisi asuda seeneuputuse kallale, mis meil kõigil hiljuti metsast koju tassitud. Seened on head kartuli kaaslased, aga maitsevad ka makaronidega.

Seene-nuudlivorm

Olgu sul:
200 grammi nuudleid või makarone
pool kilo soolatud või omas mahlas seeni
2 sibulat
2 muna
1,5 klaasi piima
pipart
soola
lusikatäis hapukoort ja teine riivitud juustu
lusikatäis margariini (võid)
tükk taist suitsuliha

Nuudlid-makaronid pehmeks ja pärast kurnamist tükkideks. Suitsuliha kuubikuks ja pannile, leotatud ja hakitud seened-sibulad juurde. Makaronid määritud vormi, peale pipraga maitsestatud muna-piima segu. Pealt hapukoorega kokku ja kõige otsa riivitud juustu. Keskmisse ahjukuumusse, kuni kõik see iludus pruunikas ja küps. Samas vormis kuumalt lauale. Igasugu roheline kaup, aga ka krõmps hapukurk sünnib juurde võtta.

Seenevinegrett

Paarsada grammi marineeritud või soolatud (ja leotatud) seeni
sibul
keedetud porgand
väike punapeet
paar-kolm kartulit
väike hapukurk
suts head taimeõli
poole sidruni mahl või paar lusikat lahjat söögiäädikat
soola, terake suhkrut
sinepit, pipart ja käepärast supirohelist

Kõik see värk hakkida ja segada. Mahlad ja maitseained omavahel segi ja juurde, roheline ehteks peale. Las seisab ja tõmbab pool tundi jahedas.

Aga piparkoogid, piparkoogid!

Nende kirglikud lõunamaa lõhnad ja küpsetamatultki mõnus mekk teevad aknataguse kurja ilma palju lõbusamaks. Hakkame aga pihta. Mul on üks retsept, millel nimeks…

Kirikuõpetaja piparkoogid

Kolmveerand klaasi suhkrut ja pool klaasi vett. Võta suhkrust pool, vala sorts vett peale ja kuumuta, kuni suhkur pruunistunud (kergelt suitsev). Siis vala tasakesi juurde ülejäänud kuum vesi ja ülejäänud suhkur ja keeda venivaks.

Lisa teelusikas kaneeli, sama palju nii riivitud muskaatpähklit, ingveripulbrit kui peenestatud kardemoni. Keeda kõik läbi ja jahuta. Nüüd pane juurde klaas suhkrut koos 3 supilusika sõelutud kakaoga, pool klaasi hakitud pähkleid, pool klaasi sulavõid ja pool klaasi hapukoort koos teelusikatäie söögisoodaga. Siis lisa tainasse kilo tumedat nisujahu ja sõtku siledaks.

Pane see külma kohta kasvõi mitmeks nädalaks, aga võid küpsetada ka paari päeva pärast. Rulli õhukeseks ning vajuta vormidega oma karud, jänesed, taevatähed. Pintselda munaga ja küpseta kuumavõitu ahjus 15 minutit.

Võõp hõõru puulusikaga 200 grammist tuhksuhkrust ja 4 supilusikast kuumast veest, kuni läheb läikivaks ja siledaks. Maitseks ja värviks näiteks 2 supilusikat kakaod või paar tilka punapeedi mahla.

Piparkooke võiks kaunistada mandlipuru, poolikute pähklite, seesamiseemnete, kookosehelvestega. Rõõmsat advendiaega piparkookide seltsis!