Maitseõlid

Õli baasiks valige läbipaistev ja selge õli. Kõik sõltub teie soovist, tingimata ei pea kasutama just oliivõli.

Sobilikud ürdid

Basiilik, estragon, salvei, koriander, pune, rosmariin, majoraan. Lisaks eelpool toodule, annavad hea maitsevarjundi ka till, küüslauk ja mädarõigas. Ka ürtide valikus tuleks lähtuda maitsemeelest. Kindlasti peaks jälgima, et ürdid oleksid korralikult kuivanud, kuna toores ürt võib ka õlis tekitada käärimiseprotsesse ja nii võib õli muutuda häguseks ja läbipaistmatuks.

Maitseained

Hea on siinkohal kasutada terveid maitseaineid nagu vürts, kuivatatud tshilli piprakaun, kaneelikoor, rose pipar, valge, must ja roheline pipar. Huvitavat maitset saab lisada ka muskaadi, tähtaniisi ja köömnetega.

Maitseäädikate valmistamisel peaks lähtuma samuti teadmisest, kas tegemist on dekoratiivse või tarbimise äädikaga!

Kuna äädikhape on ühtlasi ka hea säilitaja, kus bakterid edasi ei arene, siis on valmistamine suhteliselt vaba. Tuleb ainult meeles pidada: erksavärviline materjal kaotab happelises keskkonnas pool oma värvist. Kasutada võib erinevaid äädikaid, näiteks tavalist 35% äädikat, punase ja/või valge veini äädikat, õunaäädikat. Erinevatel äädikatel on ka erinevad toonid, samuti on võimalik ka ise äädikat maitsetaimedega värvida. Punast äädikat võid saada nii vaarikatest, maasikatest kui ka punasest paprikast, asetades lihtsalt mõni mari või paprikaviil äädikapudelisse. Kollast värvust annavad nii võililleõis, kurkum kui safran.

Rohelist äädikat on kõige parem teha, segades äädikasse spinatimahla. Igal juhul oleks parem pärast värvimist äädikas läbi kurnata, et üksikuid mistahes värvaine liblesid äädikasse ei jääks.

Tshilli õli

100g punaseid terveid tshillikaunu
1 liiter rafineeritud seesami- või mõnda muud rafineeritud õli
2 väikest rohelist magusat paprikat

Pese tshilli ja paprika voolava vee all. Kuivata korralikult majapidamispaberiga ja laota kaunad välja valitud pudelisse või purki segamini. Vala õli peale, nii et kaunad oleks korralikult õliga kaetud.

Basiiliku õli

1 liiter oliivi- või muud õli
100 g värskeid terveid basiilikulehti

Pese basiiliku lehed ja kuivata seejärel korralikult. Aseta lehed pudelisse ja vala peale õli. Sule pudel õhukindlalt. Ära aseta õlipudelit külma, kuid samas hoia ka päikse eest. Suurepärane maitseõli salatikastmete valmistamiseks.

Shalottsibula ja tshilli õli

50 g kuivatatud tshillikaunu
200 g puhastatud shalottsibula mugulaid
5-6 keskmist puhastatud küüslauguküünt
1 l rafineeritud õli

Kuivata kõik ained korralikult, vaata, et sibul ja küüslauk oleksid terved. Aseta kõik ained sobilikku pudelisse ja vala õliga üle, nii, et kõiki aineid kataks õli. Hea maitseõli salatite maitsestamiseks, ühepajatoitudes ning sea-, lamba- ja ulukiliha maitsestamiseks.

Salatiäädikas

1 l valge veini äädikat
veidi värsket estragoni
veidi värsket tüümiani
2-3 värsket tshillikauna
2-3 puhastatud küüslauguküünt
2 tl musta terapipart

Lao kõik ained segamini pudelisse. Vala äädikas peale, sulge pudel.

Metsmaasika-basiiliku äädikas

1,25 l valge veini äädikat
600 g terveid ja puhtaid metsmaasikaid
veidi värskeid basiilikulehti

Kuumuta metsmaasikad kergelt kuumas vees ( kuni 45°C 2-3 minutit). Aseta sõelale ja lase liigsel veel välja valguda. Pese ka basiilikulehed, kuivata ettevaatlikult. Aseta maasikad ja basiilikulehed kihiti pudelisse ja vala üle äädikaga. Sobib kalatoitude ja kastmete maitsestamiseks.

Erinevate vürtside äädikas

1 l äädikat (vabal valikul)
2-3 kaneelikoort
1 tl vürtsiteri
1 tl valget terapipart
1 tl rose`pipart
1 tl kardemoni
Veidi apelsinikoort

Keeda maitseaineid vähese veega kuni 5 minutit, nii et maitseained muutuksid raskemaks. Kurna vedelik läbi marli, kuid ära vedelikku ära viska. Aseta maitseained pudelisse ja vala sellesse ka maitseainete vedelik. Kõige lõpuks lisa äädikas ja kaaneta.