Tšillipiprasorte on kahesaja ringis, neid on rohelisi ja punaseid, pikki ja kõverikke, kuid kõiki neid ühendavad sarnased suurepärased omadused. Lisaks suurele C-vitamiini sisaldusele leidub pipras suurel hulgal kapsaitsiini — aine, mis pipra terava maitse taga seisabki. Kapsaitsiin on tõeline imevahend, lisaks higi väljapressimisele ja keha jahutamisele ergutab see aine ka vereringet ning parandab keskendumisvõimet. Tulised piprakaunad aitavad ära hoida ka kõhukinnisust ning hävitavad soolestikku sattunud halbu baktereid.

  • Tugevam süda, terved kopsud

    Vesi jookseb silmist ja ninast, seda kõike paari tulise ampsu tulemusel. See ideaalne vett lahti võttev efekt puhastab ka hingamisteid sinna kogunenud limast ning “lahustab” mingil määral ka verre tekkivaid trombikesi. Uuringud on näidanud, et tšilliarmastajaid Mehhikos ja Tais tabavad südameinfarktid ja ka hingamisteede haigused harvemini kui mahedama toidu sööjaid. Ühe ameerika kopsuarsti sõnul pole paremat külmetusravimit kui üks eriti vürtsikas ja tuline kanasupp.

  • Saledam ja õnnelikum

    Lisage pipart ja teisi vürtse siis, kui soovite kaalust maha võtta. Ühe läbiviidud testi tulemused näitavad, et vaid teelusikatäie tšillikastme lisamine toidule pani katsealuste ainevahetuse neljandiku võrra kiiremini tööle. Sellega põletati ka tunduvalt rohkem kaloreid. Põletav tunne keelel ergutab ka ajutööd, sundides seda tootma rohkem looduslikku õnnehormooni endorfiini, mis mahendab valutundlikkust ning tekitab meis eufoorilisi tundeid.

  • Vürtsiapteek

    Lisaks piprale mõjuvad meile positiivselt ka paljud teised vürtsid nagu ingver, köömned või paprika. Küllap on nii mõnigi meist närinud ingveritablette, et merehaigust või muidu iiveldust vähendada.

  • Kui pipar põletab

    Kui esimese hooga liiga suur suutäis vürtsikat toitu sai ampsatud, tuleks kiiresti klaasitäis piima peale juua või närida peale kuiva leiba. Mõlemad aitavad põletustunnet vähendada. Piprast toitu saab mahendada koore lisamisega. Indias näiteks süüakse teravate roogade kõrvale külma jogurtit ning Tais juuakse õlut.

    TÄIDETUD TACOD MEHHIKO MOODI (6 tükki)

    Koorige ära 1 avokaado ning lõigake väikesteks tükkideks, piserdage üle sidrunimahlaga ning tehke püreeks.

    Tükeldage 1 punane sibul. Peske ära 1 punane tšillipiprakaun, tehke see pikkupidi pooleks, eemaldage seemned ning lõigake peenikesteks ribadeks.

    Segage sibul ja pooled tšilliribad avokaadopüreega. Tükeldage 1 küüslauguküüs ning kuumutage seda tl. oliivõlis. Lisage juurde 125 g krevette, laske umbes 2 minutit praadida, maitsestage soola ja pipraga.

    Võtke 6 taco-taskut ning täitke need avokaadopüree ja krevettidega, ülejäänud tšilliribad võite peale raputada.