Tervislik magustoiduRETSEPT: õunakrõbedik

 (24)
Tervislik magustoiduRETSEPT: õunakrõbedik
Mari-Liis Ilover

Ei saa alustuseks jätta varjamata selleaastast tähtsündmust aias. Minu kaks aastat tagasi istutatud Valge Klaari puukesel oli sel aastal kuus õuna. Kuus! Täpselt niipalju, kui meil pereliikmeid, nii et igaüks sai ühe. Ma saan väga hästi aru, et see ei pruugi teistele tunduda teab mis suur asi ja võib isegi muigama panna, et mis mõttes saab vaimustuda niimoodi mõnest õunapunnist. Aga tegu on esimese õunapuuga üldse, mida ma olen istutanud ja kasvatanud ja need kuus õuna on mulle nagu...noh, nagu lapsed on muidugi ilmselge liialdus, aga väga armsad küll. See tähendab olid, sest nüüdseks on nad loomulikult nahka pistetud.

Õunakrõbedik

  • 4 keskmist hapukat õuna
  • 150 g suhkrut
  • 1 tl kaneeli

Puru:

  • 100 g nisujahu
  • 100 g võid
  • 100 g kaerahelbeid
  • 100 g demerara või tavalist suhkrut
  • 1 tl jahvatatud ingverit
 — See more at: http://www.toitumine.ee/kampaania/soomeara/ounakrobedik/#sthash.Wibmr7GP.dpuf

Loomulikult ei ole õunasöömine piirdunud nende kuue aardega. Õuna-aasta tundub sel aastal hea olevat ja ubinaid sajab praegu tegelikult ustest ja akendest, sõna otseses mõttes. Kui neid niisama enam süüa ei jaksa, on käes aeg pista midagi mõnusat õuntest ahju. Üks mu suuri lemmikuid õunaajal on krõbedik ehk crumble. Veel ahjusoe magus-hapu krõbedik külma vanillijäätise või -kastmega on klassika, mis maitseb hästi peamiselt kaks korda aastas: kevadel rabarbritega ja nüüd, suve lõpus ja sügisel, õuntega.

Seotud lood:

Õunakrõbedik

  • 4 keskmist hapukat õuna
  • 150 g suhkrut
  • 1 tl kaneeli

Puru:

  • 100 g nisujahu
  • 100 g võid
  • 100 g kaerahelbeid
  • 100 g demerara või tavalist suhkrut
  • 1 tl jahvatatud ingverit

Valmistamine

Tükelda õunad, tõsta ahjuvormi. Sega suhkru ja kaneeliga. Katte jaoks näpi sõrmede vahel või haki noaga kõik ained suureteraliseks puruks. Laota õuntele.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni kate on kuldne ja krõbe ja õunad pehmed.
Paku kõrvale vanillikastet või -jäätist.