Ahju-õuna-juust

Võta pool kilo kodujuustu, ütleme lahtist 4protsendilist. Lõika selle hulka 4-5 kooritud ja tükeldatud õuna, vahusta kergelt sekka 3 muna, 2 teelusikat kaneeli, supilusikas tärklist, maitse järgi suhkrut. Sega segi ja pane määritud vormi, mis ahju kannatab.

Võiraasukesi ja riivsaia peale, paarisaja kraadi juurde kolmveerand tunniks küpsema. Külma piimaga on kuumalt hea. Magusaga suu seks tehtud, proovigem soolast peale.

Brõnsat, millega eestlased tavaliselt eriti midagi peale ei oska hakata.

Brõnsa salat

Brõnsa on tavaliselt hirmus soolane, sool aga teatavasti tõstab vererõhku ja on ohtlik mitme haiguse puhul. Brõnsa tuleks külmas vees magedamaks leotada, paari-kolme tunni jooksul läheb küll. Siis kahvliga või jämeda riiviga peeneks, hakitud sibulat, hakitud (praetud) paprikat ja suts sidrunimahla ning head toiduõli sekka. Süüa röstitud või kergelt praetud sepikuga.

Ahjukartulid brõnsaga

Koori ja lõika pooleks suured kartulid, pane võitatud pannile lõikepool allapidi. Tee noaga sisse sälgud, puista neisse pisut pipart ja noaotsatäis võid või margariini. Seni kuni kartulid praeahjus küpseks saavad, sega leotatud ja jämeda riiviga riivitud brõnsa hapukoorega (võib ka vahule löödud rõõsa koorega) ja tõsta sellest kübar igale kartulile. Köömned, riivitud mandlid või seesamiseemned kõige otsa. Pane veel veerand tunniks ahju.