Kõlab lihtsalt, kas pole? Üks väljakutsuvamaid aspekte toitumisharjumuste muutmise juures on tõepoolest toidukordade planeerimine, sest hea plaanita kipuvad vanad või vähem tervislikud harjumused kiiresti tagasi tulema. Vähemoluline pole aga tehtud plaanist kinni pidada. Õnneks on selle saavutamiseks mitmeid nippe.

Parimaks lahenduseks on toidukordade ettevalmistamine eesootavaks nädalaks, mis aitab menüü läbi mõelda ja seeläbi tervislikumalt toituda. Toidu ettevalmistamisel on aga boonuseid veelgi — lisaks tervislikumale menüüle aitab planeerimine säästa raha, kuna ei jäta ruumi emotsiooniostudele, päästab igapäevasest murest, mida süüa teha, ega lase minna lihtsama vastupanu teed, haarates kiiruga midagi vähem tervislikku. Rääkimata sellest, et kodus valmistatud toidu ülessoojendamine võtab vaid hetke. Kas see ei kõla mitte hästi?

Eriti hästi kõlab aga retsept, millest valmib kolm erinevat tervislikku einet. Kõik kolm rooga valmivad vähem kui tunniga, on kõhtu täitvad ja lahendavad toiduvalmistamise mure mitmeks päevaks.

Ajakulu: 60 minutit
Portsjoneid: 9

Vaja läheb:
2 pakki (900 g) hakitud kalkuni rinnaliha
2 paprikat
5-6 hakitud tomatit (või kaks konservi hakitud tomateid)
200 g makarone
200 g riisi
1 purk kidney-ube
3 muna
Salatisegu
Riivitud juustu (kõva juust)
Basiilikut
Purustatud pähkleid (nt india pähkel)
Neli küüslauguküünt
Võid
Tšilli maitseainet
Meresoola ja pipart

Kolme roa esimese osa valmistamine:

Alusta riisi ja makaronide keetmisega. Järgmisena kuumuta pann (kasuta võimalikult suurt panni), sulata sellel või ning lisa purustatud küüslauk ja väikesed paprika kuubikud. Prae 2-3 minutit, aeg-ajalt segades. Lisa pannile kalkuniliha ning prae seni, kuni liha ei ole enam toores. Seejärel sega juurde tomatid ning lase segul keema tõusta. Tõsta madalamale tulele ning maitsesta meresoola ja pipraga.

Sellega on söögikordade üks põhielement valmis. Nüüd tuleb need vaid tervislikult ja lihtsalt kolmeks erinevaks toidukorraks muuta.

Esimene roog — pasta kalkuni hakkliha ja india pähklitega

Vaja läheb: eelvalminud hautis, makaronid, riivitud juust, purustatud india pähklid, värske basiilik.

Valmistamine: sega makaronid ja 1/3 varem valminud hautise kogusest, lisa riivitud juust, purustatud pähklid ja värske basiilik.

Teise ja kolmanda eine ühisosa — hautis valmib pannil üheaegselt. Esmalt lisa ülejäänud 2/3 hautisele juurde kidney-oad ja maitsesta tšilliga.

Teine roog — riis vürtsika kalkunikastmega

Vaja läheb: eelvalminud hautis, riis.

Valmistamine: serveeri eelvalminud oa-tšilli hautis riisiga või sega hautis ja riis kokku.

Kolmas roog — kalkuni-munaroog värske salatiga

Vaja läheb: muna, riivitud juust, salatisegu.

Valmistamine: sega järelejäänud hautisele juurde 3 muna nii, et valmiks munapuder. Lisa peale riivitud juust ja serveeri koos värske salatiga.

Kui valmistad toidukorrad näiteks tööle kaasa, siis jaga portsjonid karpidesse ja hoiusta külmikus. Nii jääb tööpäeva hommikul see vaid külmkapist kaasa haarata. Head isu!