Tsingirikkad on:
baklazhaanid, oad, puravikulised, tatar, peakapsas, mugulsibul, porgand, magus punane pipar, söögipeedi pealsed ja viljad, lehtsalat, päevalilleseemned, küüslauk, samuti merekalad, kalmaarid ning teised mereannid.
Kalmaari ja juustu salat
300 g kalmaare
200 g õunu
100 g mugulsibulat
200 g värskeid kurke
100 g juustu
1 klaas keedetud riisi
100 g majoneesi
Kalmaarid kallata keeva veega üle, jahutada, puhastada kilest, pesta ning hakkida peeneks. Kuumutada taimeõlis 5 minutit. Sibul hakkida, valada üle keeva veega ning suruda liigne vedelik välja. Õunad riivida jämeda riiviga, kurgid lõigata väikesteks tükkideks. Riis keeta, lisada kalmaaridele ning köögiviljadele, maitsestada majoneesiga, segada ning lisada riivitud juust.
Nõgesepilaff
300 g nõgeseid
200 g mugulsibulat
200 g porgandit
100 g taimeõli
2 klaasi riisi või odratangu
1,5 l vett
1 küüslaugu mugul
Nõges pesta, blansheerida keevas vees 2 minutit ning lõigata peeneks. Porgandid riivida jämeda riiviga, sibul peenestada. Nõges, sibul ja porgand segada, kuumutada taimeõlis 3 minutit. Riis või odratang keeta pehmeks, nõrutada sõelal ning pesta kuuma veega. Kõik ained segada ning lisada sool, jahvatatud pipar ja küüslauk.
Rauarikkad on artishok, põldmarjad, rosinad, korea kapsas, mugulsibul, vaarikad, lehtpeet, pähklid, kliid, petersell, ploomid, seller, lehtsalat, söögipeedi pealsed, kõrvitsa- ja päevalilleseemned, kuivatatud aprikoosid, kibuvits, õunad, samuti värske vasikaliha, taine sealiha ning kalkuni rinnatükid.
Kaks-kolm korda nädalas praadida kergelt vasardatud paneerimata lihatükk väheses oliiviõlis pannil või restil. Kuna raua efektiivne omandamine on võimalik vaid hapus keskkonnas, asetada valmis lihale sidruniviil ning vajutada see kahvliga laiali. Selle roa juurde on kasulik juua 100-200 g kuiva veini või haput mahla (värskeltvalmistatud greibi-, apelsini-, sidruni- või mandariinimahl).
Üheaegselt rauaga varustab see raviv lihatoit organismi tsingi, vase, seleeni, magneesiumi ja kaaliumiga. Selline “liha-veini-mahlateraapia” võiks kesta vähemalt kaks kuud. Sama omadus on ka munadel, piim aga hoopiski pidurdab protsessi. On veel üks reegel, millest tuleb kinni pidada – sööma ei pea siis, kui pole tahtmist. Maksimaalne kasu tõuseb vaid söömisest isu “tipptunni” ajal.
Seleenirikkad on brokkoli, mais, nisu, pastinaak, rukis, mustasõstra lehed, kõrvitsaseemned, till, türgi uba, küüslauk, oder.
Rohelised herned köögiviljaga
500 g konservherneid
100 g porgandit
50 g mugulsibulat
50 g taimeõli
Porgand riivida jämeda riiviga. Sibul hakkida peeneks ning kuumutada koos porgandiga taimeõlis. Roheline hernes valada üle vähese veega, lasta keema tõusta, lisada kuumutatud köögivili ning segades lasta uuesti keema tõusta. Lauale anda kuumalt.
Kohupiim seesami ja porgandiga
100 g kohupiima
1 spl riivitud porgandit
1 tl seesamiseemneid
Kohupiim hõõruda läbi sõela, porgand riivida peene riiviga. Seesamiseemned praadida kuival pannil. Kohupiim segada hoolikalt porgandi ja seesamiseemnetega ning lasta seista tund aega.