Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhi Sirje Potisepa sõnul peab üle poole tarbijatest toote kodumaisust ostuotsuse langetamisel oluliseks asjaoluks, mis garanteerib usaldusväärsuse. “Märgised ulatavad tarbijale abikäe, et ta saaks veenduda toote päritolus ja kvaliteedis,” lisas ta.

Potisepa sõnul on Eesti tarbijale kodumaise toiduaine puhul oluline värskus, harjumuspärane maitse, tervislikkus ja kõrge kvaliteet. „Kui poeletilt leida toit või jook, mis kannab erinevaid Eesti toidumärgiseid, võib inimene kindel olla, et mainitud kriteeriumid on täidetud. Head meelt teeb teadmine, et suurem osa tarbijatest usub kodumaise päritolu tervislikkusesse ja kvaliteeti. Ligi 93% inimestest leiab, et eestimaisus tagab tervisliku toidulaua,” lisas  Potisepp.

Viimastel aastatel on lisandunud märgised, mis tähistavad toote piirkondlikku päritolu ning toovad esile kohaliku eripära ja tootjaid — näiteks Põlvamaa Rohelisem märk, Saaremaine ja Võrumaa Uma mekk. Eesti Toiduainete Liidu infol on Eestis kasutusel ligi 15 toidumärki. Rohkem infot kõikide Eesti toidumärgiste kohta leiab Eesti Toiduainetetööstuse Liidu kodulehelt http://www.toiduliit.ee/.

Tuntuimad Eesti toidumärgised on järgmised:

Lipumärk. Eesti lipumärgiga on tähistatud Eestis valmistatud toiduained.

Tunnustatud Eesti maitse ehk pääsukesemärk. Toote põhitooraine pärineb 100% Eestist. Märki võivad taotleda vaid Eestis registreeritud ettevõtted.

Tunnustatud maitse ehk ristikumärk. Märk näitab kõrget kvaliteeti, selle tooraine võib pärineda nii Eestist kui mujalt. Märki võivad taotleda kõik Euroopa Liidu firmad.

Eesti Parim toiduaine. Iga-aastase Eesti toidukonkursi võitja. Toode on valmistatud Eesti tegutsevas ettevõttes.


Eestis kasvatatud. Eestis kasvatatud ja kõrge kvaliteediga aiasaadus, mis vastab Euroopa standardil kõrgema klassi nõuetele.


Ökomärk. Mahepõllumajanduslik toode, mille kasvatamisel ei kasutata kunstlikke mineraalväetisi, taimekatsevahendeid, säilitusaineid ega toiduvärve.