Kohe ilmutab end aias ka rabarber, mida sobib imehästi naadi-, nõgese-, paiselehe-, maasika-, pirni- jt. hoidiste valmistamisel kasutada. Lehekesi võib panna ka võileiva peale.

Salat võilillest, sibulapealsetest ja petersellist:

2 osa võilillelehti (panna 1/2 tunniks külma vette, et mõru maitse kaoks)
1 osa sibulapealseid
1/2 osa petersellilehti

Komponendid hakkida peeneks ja lisada taimeõli või maitsestamata jogurt (hapukoort). Soovi korral võib lisada nisuidandeid.

Nõgesesalat munaga

noored nõgeselehed pesta ja panna 5 minutiks keeva vette
nõrutada ja hakkida ja maitsestada majoneesi, hapukoore või maitsestamata jogurtiga
Pealt kaunistada keedud muna lõikudega.

Salat kõrvenõgesest, hapuoblikast, teelehest, sibulapealsetest ja võilillest

3 osa nõgese-, oblika- ja teelehti
1 osa sibulapealseid
1/2 osa võilillelehti (leotada 1/2 tundi külmas vees)

Komponendid pesta, nõrutada ja hakkida. Lisada taimeõli ning kaunistada keedetud muna lõikudega.

Salat-hoidis

1/2 osa rabarberivarsi
1/4 naadilehti
1/4 osa võilillelehti/õisi

Komponendid pesta hoolikalt jooksva vee all. Rabarber lõigata 1/2 cm pikkusteks tükkideks ja kasutatavad lehed hakkida hästi peeneks. Õied lõigata aluselt lahti. Varre- ja lehetükid panna keedunõusse vaheldumisi: alumine ja pealmine kiht olgu rabarberist. Valada peale 1/4 — 1/2 osa vett, et taimed märguks ja katta tihedalt kaanega. Kuumutada keemiseni. Segada hoolega läbi ja panna kohe kuumadesse purkidesse. Pikemaaegseks hoidistamiseks tuleb purgid sulgeda õhukindlalt.

Lauale serveerimise eel segada salatile pisut suhkrut, soola ja õli ning kuumutada keemiseni, süüakse sooja salatina.
Ka õuna-, pirni- ja kõrvitsahoidisele võiks lisada samu taimi. Lisaks sneile võiks sügisel kasutada lisanditena veel saialille õisi, mungalille (kressi) lehti ja õisi.

Roheline salat

1/2 hiinakapsast
100 g naati
100g porrulauku
200 g värsket kurki
1 õun (õuna kompotti)
peotäis idusid ja värsket tilli

Toiduained peenestatakse ja segatakse küüslauguga maitsestatud õli- ja veiniäädika seguga. Maitsestamiseks võiks lisada 1 tl. punet või mingit salatimaitseainet.

Kevadine salat

Peenestada naati ja võililli ning segada hapukapsaga vahekorras 1:1:3. Maitsestada küüslauguga maitsestatud õli. Enne serveerimist lasta mõru maitse kõrvaldamiseks tõmmata umbes 20 — 30 minutit.

Kalasalat Tükeldada heeringat, suitsuturska või räimekonservi ja segada sisse peenestatud naadi- ja sibulapealseid. Kastmeks kasutada hapukoort või majoneesi. Süüa sooja kartuliga või leivakattena.

Roheline supp

Võtta 1/2 osa peenestatud naati ja 1/2 osa võilille, põdrakanepi, karulaugu, nõgeselehti. Asetada roheline juba keevasse vette ja lasta 2-3 minutit keeda. Serveerimisel lisada keedetud ja jämedalt hakitud muna ning hapukoort.

Sama retsepti järgi võib puljongi eelnevalt valmistada suitsuribiga, siis lisada liha tükeldatuna taldrikusse.

Naadi-nõgesesupp piimaga

3 l piima
300 g noori naadilehti
300 g noori nõgeselehti
2 spl. võid
4 spl. jahu
1 spl. suhkrut
1 muna
Maitsestamiseks soola ja hakitud murulauku

Naadid ja nõgesed pesta hoolikalt jooksva vee all ning kuumutada vees keemiseni. Nõrutada sõelal ning mikserdada. Sulatatud või segada jahuga, lisada roheline peenestatud mass ja segada see vähehaaval ning pidevalt segades keeva piima sisse. Muna kloppida vähese piima ja suhkruga lahti ja lisada pidevalt segades põhisupile kui see on keema tõusnud. Maitsestada soolaga. Soovi korral lisada hakitud murulauk ja/või röstitud saiakuubikud.

Edukat aiapidaja kevadet!