„Iga hetk, mil me naudime teejoomist, on kui loominguline palang, mida saame üha uuesti ja uuesti esile kutsuda, tundes rõõmu kasutada oma kujutlusvõimet“, ütles New York’i eklektilise teekeskuse „T Salon & T Emporium“ omanik Miriam Novalle. Inimene, kelle juhatuse all korraldatakse aastas keskmiselt 800 eksklusiivset teeõhtut maailma kuulsatele ja kummalistele — Mel Gibson, Uma Thurman, Heidi Klum jt.

Kõik saab alguse kutsest

Miriami-stiilis kutse võiks välja näha umbes selline: külaliskandidaadile saabub pakk imetillukese teekannuga, mille sees on portsupakike tõeliselt head teed ning kõrval mõnusalt mure küpsis teatega — tule ja too oma teekann ühes… Stiilne, kas pole? Proovige, ehk äratas see teis mõne kena idee, kuidas oma külalisi stiilselt kohale meelitada.

Teeõhtu ei ole vaid tee joomine

Lihtsalt teed valmistada ja juua võib igaüks just sellises kohas ja koguses nagu hetkel meeldib. Kui aga on sooviks kutsuda külalisi, siis tasuks läbi mõelda, kas ikka lasta õhtul isevoolu kulgeda või tasuks organiseerimisega vaeva nähes koosolemist pisut stiilsemaks ja meelelahutuslikumaks muuta. Kuidas? Selleks toon ära mõned õhtut kandvad ideed:

  • spirituaalne teeõhtu: tänapäeval suhteliselt populaarseks muutunud valdkond. Sellisel õhtul võiks olla keskseks tegevuseks näiteks Taro-kaartide- või pasjansi ladumine, käejoonte lugemine, unenägude jutustamine ja lahtiseletamine jmt.

  • etnoloogiline teeõhtu: kantud rahvapärastest kommetest. Siia sobib hästi küünla- või peeruvalgel pakkuda erinevate terviseprobleemidega inimestele sobilikke maarohuteesid ja asjakohane (paljudele ka väga hingelähedane) jutt terviseprobleemidest ja rahvameditsiini võtetest nende leevendamisel. Hea, kui sellises seltskonnas oleks kas siis arst või mõni asja tundev külaline, sest üksnes omavaheline kogemuste vahetus võib kergesti viia polkovnikuleseliku „arstid ei tea midagi-ni“ ja lõppkokkuvõttes vaid kahju tekitada. Aga sama hästi võib see olla ka käsitööhuviliste kokkusaamine.

  • heategevuslik: meie ühiskonnas üpris uudne, aga juba usinasti kanda kinnitav nähtus. Tean, et mõni aasta tagasi kudusid usinad naised külma talve leevenduseks sõdurpoistele sooje sokke ja käpikuid. Ilmatargad ennustavad sellelgi aastal karmi pakast.

  • loominguline: sobiliku värvilahendusega ruumis elusa muusika nautimine koos ühislaulmise-, luuletuste/proosa lugemisega (miks mitte omaloomingulise) jmt.

    Need on vaid teie fantaasia äratamiseks esitatud üksikud pähe tulnud ideed, aga algus on sellega tehtud. Tasuks ehk edasi mõelda.

    Hea muusika ja head maneerid käivad asja juurde

    Tee on midagi erilist — midagi, mis loob erilise õdususe tunde, mis on eriti tunnetatav külmal aastaajal. Kui soovite teeõhtul saavutada hubasuse tunnet, siis tehke kõik endast olenev, et külalised tunneksid end kuninglikult. Kuidas seda saavutad? Toome siin ära mõned asjassepühendatute näpunäited:

  • kata teelaud alati värske laudlinaga ja kasuta kujunduselementidena sobivates toonides tekstiilist salvrätte ja küünlaid. Ärge unustage lilli — värskeid või kuivatatuid. Feng shui asjatundjad soovitavad viimaste asemel parem juba kvaliteetseid kunstlilli kasutada.

  • ärge peljake vaeva sobivate serveerimisnõude leidmiseks! Teelauale sobivad kõige paremini portselan või väga peen fajanss, äärmisel juhul klaas, aga mitte kunagi plastmass. Alati on teretulnud kasutada midagi antiikset. Olgu või üksikelemendina lauale asetatud ajastu hõngu kandev suhkrutoos, küpsisevaagen, küünlajalg.

  • jälgige, et ruum oleks parajalt soe ja et seal mängiks meeldivalt vaikne muusika. Kui õues on lume- või vihmasajune ilm, siis rõhutab tubast õdusust ja soojust, kui seate teelaua vahetult akna alla. Tuppatulnu tunneb end nii veelgi kaitstuma ja privilegeeritumana.

  • ärge unustage küsida oma külaliste tee-eelistusi. Äärmisel juhul peaks neil olema võimalus valida erinevate variantide vahel: näiteks valmistage kaks-kolm suuremat teekannu erinevaid teesid ja lisaks hoidke valmis üks teekann puhta kuuma veega, et saaksite võimaluse korral kellegi erisoove täita.

     ja mis vaat’ et kõige olulisem — jälgige oma maneere. Etiketi järgi serveerib peoperenaine/peremees kõigepealt külalistele. Kostitaja jälgib, et igal külalisel jätkuks nii vajalikke nõusid, jooki kui suupisteid. Alles seejärel mõtleb ta enda peale — valab aromaatset jooki oma tassi ja naudib seda, kaotamata hetkekski ülevaadet peoliste vajadustest.

    Hea peo korraldamise hirmud & armud

  • kõik see võib esimesel korral tunduda keeruline, kuid mida rohkem kordi te sarnaseid õhtuid korraldate, seda kergem on iga järgnevat ette võtta.

  • kui te ei ole loomupärane kokk, siis leidke endale kas jõukohane retseptide valik või äärmisel juhul kasutage valmistoodangut. Selles peitub aga oluline oht — ettevõtmine kaotab oma ekstravagantsi! Pealegi, ka kokkamise kohta kehtib eeltoodud reegel.

  • serveeringutega ei maksa üle pingutada. Valige välja üks-kaks käiku, mille serveerimisele kokku ei maksaks kulutada üle paari tunni. Nii püsite ise värske ja ka külalised ei pea üle pingutama.

  • külalisi ei maksa erinevateks käikudeks uutesse ruumidesse kutsuda. Sellega lõhute ära nn. suhtlusliinid/grupid ja te peate uute loomiseks taas kord vaeva nägema.

  • kui tunnete end serveerimiskunstis veidi saamatuna, siis pärast esimese käigu/eelroa pakkumist võib (oletades, et tunnete piisavalt hästi oma külalisi) teeõhtul lasta rahulikult ka iseteeninduslikku teed minna. Kuid esimene serveering tuleks hea sissejuhatava tavana kindlasti ise teha.

  • iga õige peoperemees või perenaine ei tohiks aga, sõltumata, millise peokorralduse kasuks ta on valiku teinud, unustada kogu õhtu jooksul, et:

    1. tema on peo hing.
    2. iga külaline on tema eriline külaline ja seda peavad nad ka tunda saama — tal peab jätkuma aega kõigile oma tähelepanu jagada.
    3. peo korraldaja peab kogu õhtu olema kõigile nähtav.
    4. peo korraldaja kulinaarsed- ja suhtluspingutused ei tohiks olla selgelt märgatavad, pigem aimatavad — see sisendab austust.

    Taevalik teelaua menüü

    Seni, kuni kestab teie teeõhtu, sõltub teist ja ainult teist endast, kuidas külalised end seal tunnevad ja ainult teie otsustate, kas üldse ja kui mitu erinevat käiku te tee kõrvale serveerite. Siinkohal on sobiv ära tuua mõned näited, mida ja millises järjekorras, võiks tee kõrvale pakkuda:

  • eelroog: kerge salat kui soovite (retsept 1.)
  • esimene käik: väikesed teevõileivad. Katteks sobib ideaalselt munasalat, suitsukalkuni liha maasikatega, kitsejuust päikesekuivade tomatitega, suitsulõhe tilliga segatud määrdejuustuga, karriga maitsestatud kanasalat, suitsusink Brie’ga jne. Samuti sobib selle serveeringuna pakkuda crème fraîche ja peeneks hakitud värske mündi segu värske kurgi viiludega röstitud leival/saial.
  • teine käik: lusikakoogid vahukreemi ja/või keedisega (retsept 2.).
  • dessert: selleks sobivad maasikad šokolaadis, mõned väikesed küpsised, koogilõik vmt. (retsept 3.).

    Tema kõrgeausus TEE

    On väga oluline, et tee oleks alati nauditav. Selle saavutamiseks on olemas kindlad reeglid, kuid täiusliku tulemuse saavutamiseks on vaja „seda midagi erilist“, sest tee valmistamine on kunst:

  • tee valmistatakse puhtast ja värskest veest. Üks võimalus selle saavutamiseks on kasutada filterkanne.

  • tee valmistamisel kasutatavat vett ei tohi üle keeta. Pikal keetmisel kaotab vesi temas lahustunud hapniku ja tulemuseks saame kibedamaitselise ja sogane teetõmmise.
  • tee valmistamiseks vajame korralikke nõusid. Oluline on, et teelehed saaks kohe pärast tee „ära tõmbamist“ õigeaegselt ja korraga eemaldada.

  • teenõudes ei tohi valmistada midagi peale tee.

  • tee valmistamisel tuleb jälgida, et säiliks joogi õige värvus ja lõhn.

    Kuna teelehed (ka taimeteede puhul) ei ole ühesuurused, siis soovitavad teevalmistamise asjatundjad järgida teatud kindlaid põhimõtteid:

  • mustad teed valatakse üle keeva veega ja lastakse 3-5 minutit tõmmata.
  • eriti kõrgekvaliteedilist rohelist jaapani teed valatakse üle u. 75°-80°C veega ja lastakse 50 sekundit — 2 minutit ühtlasel temperatuuril tõmmata. Siin on oluline kasutada spetsiaalseid seest glasuuritud teekanne, et lõhn välja ei pääseks.
  • madalama kvaliteediga hiina ja jaapani roheline tee valatakse üle u. 95°C veega ja lastakse 1-2 minutit tõmmata.
  • oolong valmistatakse spetsiaalses hiina teekannus (yi-chin), selleks valatakse teepuru üle keeva veega ja lastakse 3-5 minutit tõmmata.

    Väike retseptivalik

    1. Aedviljasegu õunaäädikaga

    Ettevalmistusaeg: 15 minutit
    Valmistamine: 40 minutit

    Koostis:
    6 tassitäit erinevaid peenestatud/riivitud aedvilju
    ½ tassi extra-virgin Kreeka oliivõli
    ¼ tassi õunaäädikat
    3 spl. õunasiidrit
    ¼ tl. cayanne pipart

    Valmistamine:
    Pese ja kuivata hoolega soovikohane aedviljade segu. Peenesta: riivi jämedalt või viilusta õhukeselt. Aseta aedviljad piisavalt suurde kaussi, et neid oleks kadudeta võimalik läbi segada. Valmista eraldi kausis oliivõlist, siidrist, äädikast ja piprast kaste ning vispelda see hoolega läbi. Vala segu kohe pärast valmimist aedviljadele ja sega hoolega läbi. Serveeri kohe koos rohelise õuna lõikude ja kreeka pähkli laastudega. Toodud kogusest jätkub neljale inimesele.

    Salat sisaldab: 270cal energiat, millest on 27g üldrasva, 5g süsivesikuid ja 1g proteiine (valku)

    2. Jõhvika ja kõrvitsaseemne lusikakook

    Ettevalmistusaeg: 12 minutit
    Valmistamine: 25 minutit

    Koostis:
    3 tassi jahu
    3 spl. suhkrut
    1 spl. küpsetuspulbrit
    ½ tl. soola
    ¾ tassi küpsetusmargariini/võid (lõigata lehtedeks)
    1 tass kuivatatud ja peenestatud jõhvikaid
    1 tass piima
    1 suur muna (valge ja kollane eraldi)
    3 spl. maitsestamata kõrvitsaseemne laaste

    Valmistamine:
    Soojendada ahi 250° — 275° C. Suures kausis segada kokku jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool. Hakkida noaga segusse margariin/või ja massi ühtlasemaks muutumisel ka kuivatatud jõhvikad. Segada piim ja munakollane eraldi kausis läbi ning seejärel lisada osade kaupa jahusegule. Segada hoolega.

    Jagada saadud tainas kahte ossa. Veeretada palliks ning vajutada küpsetusplaadil u. 17-18 cm läbimõõduga ühtlaselt laiaks „koogiks“. Jahuse noaga jagada, lõikamata plaadini, koogid kuueks sektoriks. Vispliga kergelt kloppides vahustada munavalge ja määrida see koogisektoritele. Munavalge vahule puistata kõrvitsaseemne laaste ja suruda need õrnalt vahusesse pinda. Küpsetada 25-27 minutit — kuni kook muutub kuldseks. Nüüd alles eraldada sektorid üksteisest ja lasta veelkord kergelt ahjust läbi. Serveerida võib vastavalt soovile kas külmalt või kuumalt.

    Kook sisaldab: 290cal energiat, millest on 14g üldrasvu (sellest 3g küllastunud rasvu), 21mg kolesterooli, 37g süsivesikuid, 365g naatriumi, 2g kiudaineid ja 5g proteiine (valke).

    3. Maasikad šokolaadis

    Valida võimalikult ühes suuruses küpsed aedmaasikad. Puhastada, pesta ja nõrutada. Nõrutatud maasikad asetada vett hästi imavale paberile ja lasta neil korralikult ära kuivada. Sulatada mõrušokolaad ja jahutada võimalikult maha (ei tohi maasikat küpsetama hakata). Kasta kuiv maasikas šokolaadimassi ja jätta nad toatemperatuuril küpsetuspaberile hanguma.

    Maius eraldada ettevaatlikult paberilt ja asetada serveerimisalusele vahetult enne serveerimist.