V A S T L A P Ä E V (27.veebruar ) kuulub liikuvate pühade hulka, vastlapäeva nihkumine võib toimuda umbes kuu aja piires - 8. veebruarist kuni 7. märtsini. Vastlapäev nõuab noort kuud ja teisipäevast päeva. Vastlakombe järgi ei või söömisega pimeda peale jääda ja enne õhtusööki tuleb kindlasti saunas ära käia.

Vastlapäeval söödi seajalgu herne-, oa- või läätsesupiga. Seapeast, sabast ja rinnast valmistatud roogasid ning ube. Vastlapäeva hommikul söödi tanguputru liha- või seenetükkidega. Küpsetati ka odrakaraskit, sepikut, vastlakukleid ja vastlakooke. Viimaseid valmistati tatrajahust ja hapupiimast.

Külvimees peab vastlapäeval üheksa korda sööma, siis annab põld üheksakordse saagi.

Läätsesupp
0,5 kg läätsi
3 l vett
1 petersellijuur
1 selleritükk
3 porgandit
1 sibul
50 g võid
2 sl nisujahu
soola

Puhasta ja pese läätsed ning pane eelmisel päeval vette likku. Keeda läätsed koos hakitud juurviljadega pehmeks. Sulata eraldi potis või ja lisa jahu. Kuumuta mõni minut, lisa natuke vett, sega ja vala supi sisse. Keeda veel suppi umbes 6-7 minutit. Maitsesta soolaga. Serveeri koos leiva ja singiviiludega.

Vastlapannkoogid

2 kl vett
25 g pärmi
2 kl nisujahu
1 kl piima
1 kl tatrajahu
2 muna
soola
rasvainet

Sega leige vesi nisujahu ja pärmiga. Klopi korralikult segamini ja pane sooja kohta kerkima. Kerkinud taignale klopi juurde kuum piim, tatrajahu, munad ja sool. Pane uuesti kerkima. Lõpuks klopi veel kord läbi ja prae pannil kuumas rasvaines väikesed koogid. Serveeri hapukoore või võiga.

Vastlakuklid

1/2 l piima
50 g pärmi
1 tl soola
200 g võid
2 muna
800 g nisujahu
kardemoni

TÄIDISEKS:
1/4 l vahukoort
1 sl suhkrut
vanilliini

Taigna valmistamise ja küpsetamise retsepti loe siit. Peale esmakordset taigna kerkimist sega juurde sool, peenestatud kardemon, sulatatud või ja ülejäänud jahu. Kerkinud taignast veereta rull ja lõika väikesteks tükkideks. Vormi neist kuklid, määri munaga ja küpseta. Jahtunud kuklitel lõika pealt "kaan", õõnesta kukli alumist poolt ja täida vahukoorega. Ära lõigatud "kaan" aseta, kergelt vajutades, kuklile tagasi.