Erinevad allikad soovitavad figuurijälgijatel eelistada vähese rasvasisaldusega maiustusi. Sealhulgas on näiteks kõrge kakaosisaldusega tume või mõru šokolaad, kuivatatud puuviljad, mesi, marmelaad ja tarretis ning sefiir. Esmapilgul kõlavad need valikud tõenäoliselt üksluiselt ja asjatundjatele ka kulunult. Ent ei maksa kohe käega lüüa ja rammusa kreemikoogi järele haarata. Rakendades pisut loomingulist meelt, saab valmistada neist komponentidest maitsvaid, suussulavaid ning mis kõige tähtsam — lahjasid — magustoite.

Minu lemmikud antud nimekirjas on mõru šokolaad ja sefiir. Sissejuhatuseks tasub üle korrata, et mis toiduained need šokolaad ja sefiir lähemal vaatlusel on.

Mõru šokolaad koosneb vähemalt 70% ulatuses kakaomassist ning selles sisalduv kakaovõi sisaldab sama tüüpi rasva nagu oliiviõli. Šokolaadi peamise koostisosa kakaovõi rasvhapped ei tõsta vere kolesteroolitaset ega suurenda südamehaiguste riski. Šokolaadi rasvasisaldus ei ole seejuures midagi kolossaalset, vaid püsib keskmiselt tagasihoidliku 25% läheduses. Mõru šokolaad on ühtlasi täis flavonoide — looduslikku ühendit, mida leidub kakaotaimes ning ka puuviljades, juurviljades, tees ja punases veinis. Flavonoidid kaitsevad keharakke vabade radikaalide kahjulike mõjude eest, vähendades paljude haiguste riski. Vabad radikaalid tekivad organismis peamiselt keskkonnasaaste, pideva stressi ja ebatervislike eluviiside tagajärjel. Šokolaadile omistatakse veel mitmeid häid omadusi nagu näiteks eluea pikendamine ja meeleolu tõstmine. Lisaks on šokolaadis eeskujulik raua, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja vase ning vitamiinide A, B1, C, D ja E esindatus. Seega on mõru šokolaad tervisele igati kasulik.

Sefiiri puhul on kaalujälgijate jaoks asi keerulisem. Kuigi sefiiri rasvasisaldus on 0%, siis selles sisalduva suhkru osas tasub olla tähelepanelik. See aga ei tähenda, et suhkrut sisaldavast lemmikmaiusest peaks täielikult loobuma, pigem tuleb lihtsalt lähtuda mõõdukusest ja tarbida just sellises koguses energiat, mille organism suudab päeva jooksul ära kulutada. Sestap pakun välja lahenduse, kuidas maiasmokad saavad oma magusaisu rahuldatud täpselt paraja koguse ja samal ajal parajalt magusa rasvavaba sefiirimaiusega.

Järgnevalt kaks loomingulist retsepti, kuidas šokolaadist ja sefiirist lihtsad ning kerged magustoidud valmistada.

Geniaalne. Täiuslik. Šokolaadivaht.

Nii nagu maailmas on olemas sadu erinevaid brüleekreemi ja tiramisu retsepte — kõigil omad head ja vead, on liikvel sadu šokolaadivahu (ingl.k — mousse) retsepte. On neid, kus kasutatakse muna ja koort, ainult munavalgeid ning ka selliseid, mis üldse munavabad, kuid sisaldavad ohtralt vahukoort ja muid rammusaid lisasid. Vaieldakse, milline on parem, mis kellele rohkem meeldib, kes ei taha tooreid mune süüa, kellele ei meeldi koore rammusus.

Siin kirjeldatud šokolaadivaht on ülimaitsev, geniaalne, täiuslik. Pole selles rammusat koort ega tooreid munasid. See on sametiselt pehme ja õhuliselt kerge. Selles on vaid šokolaad ja vesi.

Kõik, kes on elus vähegi kokku puutunud šokolaadi sulatamisega, teavad, et šokolaadi suurim vaenlane on vesi. Isegi veeaur ei tohi sulašokolaadi ligi saada — siis läheb šokolaad kohe tükki ja kõik on rikutud. Ometi tekib toorainete õigel töötlemisel parim šokolaadivaht, mida ma söönud olen.

Kuna selle retsepti puhul on tegemist väga täpselt paika pandud keemiliste protsessidega, tuleb olla tooraine mõõtmisel-kaalumisel äärmiselt hoolikas, lisaks peab kasutama kvaliteetset, vaid šokolaadivõid sisaldavat mõrudat šokolaadi (vähemalt 70% kakaod).

Olen proovinud teha ka 1/3 mahust piimašokolaadiga, aga siis saab vaht läägelt magus ning kuigi muidu söön piimašokolaadi hea meelega, siis siin see ei sobi.

Retsepti on leiutanud gastronoomiahuvilisest prantsuse keemik Hervé This.
Retsept on antud poolkoguses, millest jagub 3-4le.
Valmistamiseks võta:
- 135 grammi mõrudat, kvaliteetset šokolaadi (sobib hästi Laima 70% mõru šokolaad)
- 115 grammi ehk 115 ml vett (mõõda 100 ml + 1 spl)

Veel läheb vaja:
- kastrul vesivanni jaoks (mõõda põhja 2-3cm vett)
- kuumakindlat kaussi
- kaussi, kuhu mahub sisse sinu kuumakindel kauss
- miksrit või visplit

Valmista ette jäävann. Selleks vala kaussi, kuhu mahub hiljem ilusti sisse sinu kuumakindel kauss külm vesi ja jääkuubikud. Piisab, kui neid on seal 10 jagu.

Mõõda välja šokolaad ja vesi suure täpsusega kuumakindlasse kaussi ning kuumuta šokolaadi sulamiseni pidevalt segades vesivannil**.

Kui šokolaad on sulanud, tõsta šokolaadikauss jäävanni ning hakka vispeldama. Tee seda pidevalt, kuni oled saavutanud meelepärase tekstuuri.* See võtab umbes 7-8minutit.

Vala serveerimispokaalidesse. Katsetasin — maitseb imehästi ja vahuselt ka kahe päeva pärast, seega saab magustoidu tibake aega ette teha, siiski soovitan valmistada maksimaalselt paar tundi ette. Siidiseid elamusi!

***

*šokolaadivesi käitub väga sarnaselt vahukoorega. See on alguses täiesti vedel, ühel hetkel hakkab kergelt visplitriipe näitama ning siis muutub hetkega ilusaks siidjaks vahuks. Ja nii nagu vahukoort on võimalik võiks vahustada saab ka šokolaadivett üle vahustada, mille tulemuseks on natuke teraline, natuke vahune šokolaadimass, mis maitseb küll oivaliselt, aga ei näe serveerimisel parim välja.

Lõpeta vahustamine hetkel, kui oled saavutanud pehme, kergelt voolava massi — nii on seda võimalik ka kaunilt serveerida.

**Vesivanni puhul on oluline, et kastrulis olev vesi ei puudutaks šokolaadikausi põhja ning et see mulinal ei keeks. šokolaad sulab juba 32-kraadi juures, mistõttu teen mina vesivanni tavaliselt nii, et panen kastruli põhja 2-3cm vett, panenen madalal kuumusel pliidile, peale šokolaadikausi ja kohe, kui kastrulis hakkavad tekkima esimesed keemismullid, keeran pliidil kuumuse kinni. Kuna vett on vähe, soojendeb see kiiresti ning tavaliselt on selle ajaga ka šokolaad ilusti juba sulanud. Pole ohtu ka shokolaadi ära kõrvetada, mis on shokolaadi sulatamisel teine suur oht.

Kerge. Suvine. Sefiiripokaal

Nii nagu soovitatakse sügavkülma varuda shokolaadibatoone soovitan neile sinna seltsi pista ka kotikese sefiiri. Külmutatud sefiir on ideaalne jäätise asendaja, mis kuumal suvepäeval täiuslikult ja poole väiksema kaloraaziga jahutab.
Lisaboonusena annab külmutamine sefiirile kergelt beseelikku krõbinat, mis sobib ideaalselt magustoitu tekstuuriandjaks. See suviselt kerge magustoit valmib äärmiselt lihtsalt, kuid oma kauni välimusega täiustab iga peaolauda.

Neljale:

- 4 külmutatud Laima vaniljesefiiri pallikest
- 400 grammi rasvavaba kohupiimapastat
- 1 splt suhkrut
- 4 aprikoosi
- 1 granaatõun
- kaunistuseks melissi

Sega kokku kohupiimapasta ja suhkur, jaota 4 pokaali vahel. Tükelda aprikoosid ja jaota popaalidesse. Puhasta granaatõun.
Vahetult enne serveerimist tükelda igasse pokaali üks sefiiripallike, puista peale granaatõunaseemneid, kaunista melissiga. Serveeri kohe.

Kergemat suve Laima poolt!