Vaata, millised on Veskimati TOP 10 Eestis müüdavat toodet, mis sinu menüüsse kuuluda võiks ja mida neist valmistada saab. Üsna sarnane on tegelikkuses iga eestimaalase ostukorvi jõudvate jahude, helveste, ja teraviljade ostude esikümme.

1. Veski Mati Eriti hea nisujahu
Eriti hea nisujahu tähendab möldrite kõnekeeles nisutuumajahu. Tegemist on kõige heledama ja peenema tuumajahuga. Nisutuum, millest nimetatud jahu on valmistatud, on kõige paremaid küpsetusomadusi omav osa nisuterast.
Sobib eriti hästi kondiitritele kookide, lehttaigna ja pitsapõhjade küpsetamiseks.

2. Veski Mati Kaerahelbed
Kaeratoidud on kergesti omastatavad ja kasulikud seedimisele. Kaerahelveste regulaarsel söömisel on märgatav kolesteriini- ja suhkrusisalduse vähenemine veres.
Toitvama kõhutäie annab kindlasti piimaga valmistatud puder kaerahelvestest, lisa vaid oma lemmik — moos või mesi — ja päev võib alata.

3. Veski Mati Sõmer riis

Maailmas on 8000 sorti riisi, mis jaotatakse vastavalt terade pikkusele lühikese- ehk ümarateraliseks, keskmise teraga ja pikateraliseks riisiks. Kindlasti ei pane valikul mööda, kui otsustad toidu valmistamisel oma headuses tuntud sõmera riisi kasuks. Riis on looduslikult gluteenivaba.
Veski Mati Sõmer riis on õrn ja hõrk ning igati nauditav mitmesuguste roogade valmistamiseks.

4. Veski Mati Tatar
Tatratangudest valmistatud toidud on suure toiteväärtusega ja kergesti seeditavad. Tatras on toiduks soodsal hulgal fosfori-, kaaliumi, raua- ja vaseühendeid, B-rühma vitamiine ning orgaanilisi happeid (sidrun-, õun- ja oblikhapet). Kõige väiksem on naatriumi ja koobalti sisaldus. Seda võiksid tähele panna soolase toiduga liialdavad eestlased. Oluline on, et tatar sisaldab P-vitamiini — flavonoidi, mida kasutatakse külma- ja kiirituskahjustuste korral ning sarnaneb oma toimelt paljuski vitamiin C-ga. Tatra valgud sisaldavad rohkesti asendamatuid aminohappeid. Ka tatar on looduslikult gluteenivaba.
Eelmainitud omaduste tõttu on tara söömine tervisele kasulik ning tatar on heaks asendajaks ohtralt süsivesikuid sisaldavatele toiduainetele (kartul, pasta). Tatar on hea meetaim, mis meelitab umbes kuu aega mesilasi ligi. Tatramesi on tumedavärviline ja väga meeldiva lõhnaga.

5. Veski Mati Pudruriis
Pudruriis ehk ümarateraline riis on suure tärklisesisaldusega ja muutub keetmisel kleepuvaks, kuid terade ümar kuju säilib. Nagu juba mainitud, on riis looduslikult gluteenivaba.
Pudru tegemiseks on hea kasutada Veski Mati Pudruriisi, mis oma olemuselt on pehmem ja sobilik just mõnusa hommikusöögi valmistamiseks nii suurele kui ka väiksele pudruarmastajale. Lusikatäis moosi või mett peale ja puder on nautimiseks valmis.

6. Veski Mati Odrajahu
Veski Mati odrajahu on heaks vahelduseks ja on olnud üks eestlaste lemmikuid aastaid. Odrajahu on kasulik seedimisele, sest sisaldab kiudained ja mineraale. Hea valik päevale vastu minemiseks, sest annab täiskõhutunde pikaks ajaks.
Odrajahust saab valmistada parima pudru või küpsetada tervisliku karaski.

7. Veski Mati Kaerakliid
Klii on kaeratera kõige tervislikum ja kiudainerikkam osa, mis sisaldab rohkelt valkaineid, süsivesikuid ja vitamiine. Kaerakiududes on rohkesti nn vees lahustuvat kiudainet beetaglükaani, mis alandab kolesterooli ning veresuhkrut. Tasub teada sedagi, et kliirikkad toidud aeglustavad seedimisjärgselt veresuhkru tõusu.

Kliisid võib süüa mitmeti, näiteks lisada pudrule, müslile, marjadele, kohupiimale, jogurtile või salatile. Nüüdisaegse kiudainetenappuse taustal lisatakse kliisid täiendavalt paljudele küpsetistele, ka paljudele tavatoitudele, näiteks vormiroogadele, pannkookidele ja kotlettidele.
Peotäis kliisid päevas aitab seedimist korras hoida. Kliid on leidnud kasutust ka kosmeetikas, näiteks kasutatakse kliimaske näonaha hoolduses kooriva toime saavutamiseks.

8. Veski Mati Täistera Rukkijahu
Rukkijahu sobib aga väga hästi leiva küpsetamiseks. Rukkijahu sisaldab palju kiudaineid, mitmesuguseid mineraalaineid ja vitamiine, eriti B-grupi vitamiine. B-rühma vitamiine vajavad meie närvisüsteem ja nahk. Rukkijahu erineb nisujahust suure looduslike suhkrute sisalduse poolest ja seetõttu püsib näiteks rukkileiva söömisel veresuhkru tase pika aja jooksul stabiilsena.

Täisterajahu saadakse koorimata teradest. See on kliirikas jäme jahu, mida kasutatakse täisteraleibade valmistamiseks.

9. Veski Mati Kiirkaerahelbed
Tihtipeale on elutempo kiire ja sel juhul saab hea ning tervisliku kõhutäie kiirkaerahelvestest.
Veski Mati Kiirkaerahelbed on maitsvad nii vee kui ka piimaga valmistatult. Lisada jällegi oma maitse järgi kas moosi või mett.

10. Veski Mati Täistera Kaerahelbed
Veelgi toitvama ja ainevahetust kiirendava pudru saad Veski Mati Täistera jämedatest kaerahelvestest — hommikusöök, mis täidab kõhu kauaks. Täisterakaerahelbed on kasulikud seedimisele ja hoiavad kõhu kauem täis ning mõjuvad ka kehakaalule hästi. 

Kaerahelbeid võib kasutada müslide tegemiseks ja võid üllatada peret ning sõpru enda küpsetatud kaeraküpsistega.

Veski Mati — Kvaliteedi saladus igas köögis

Jaga
Kommentaarid