1. Palju rohelist ja vähem liha

Kui soovid olla keskkonnateadlik grillmeister, peaksid mõtlema, mida grillile paned. Eelista rohelist, sest see on sageli keskkonnasõbralik valik. Lisaks on suvel just aedviljade osas Eestis parim valik, eriti ökotoodete osas. Kui valid liha, siis eelista ökoloogilist või nende loomade liha, mis on looduses vabalt ringi liikunud ja toitunud. 

2. Süüta grill õigesti

Eelista süütamisel tavalisi tikke.
Etanoolil põhinev süütevedelik mõjutab keskkonda vähem kui parafiinil valmistatud tavaline süütevedelik. Viimane on valmistatud naftasaadustest ning kui parafiin põleb, moodustub süsinikdioksiid. Parafiin on mürgine nii loodusesse sattudes kui lastele suhu jõudes.

3. Kasuta FSC-märgistusega grillsüsi

FSC on keskkonnamärgistus, mis näitab, et metsa on keskkonna aspektist vaadatult paremini hooldatud. Kui võimalik, eelista lähedal valmistatud sütt, nii on kulunud vähem heitgaase ka toote transportimisele.

4. Valmista ise grillõli

Valmis grillõli sisaldab sageli palmiõli, mis põhjustab tootmise käigus suuri probleeme nii inimestele kui ka loodusele. Keskkonnasõbralikuma õli saad ise valmistada, segades kokku ökoloogilise, lähedal toodetud rapsiõli, veidi soja ning peotäis ürte. Või näiteks ökoloogiline oliiviõli, sidrun ning värske basiilik.

5. Taaskasuta

Kui kasutad grillimisel alumiiniumfooliumi, ära unusta seda taaskasutatavate metallpakendite hulka viskamast. Ühekordne grill sisaldab parafiini, kuid suurema keskkonnakahju tekitab alumiiniumalus, mille valmistamiseks on kasutatud palju energiat ning naftat. Kui ühekordset grilli siiski kasutad, siis ära unusta metallalust taaskasutusse panna.

Allikas: naturskyddsforeningen.se